Svetske berze u padu zbog Bregzita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2016, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetske berze u padu zbog Bregzita

Deonice na njujorškoj imale su danas veliki pad, sledeći pokazatelje berzi u Evropi i Aziji koje u zabeležile velike gubitke kao reakciju na odluku Britanije da napusti Evropsku uniju.

Rezultat britanskog referenduma zaprepastio je investitore koji su reagovali tako što su jurnuli u sigurnost zlata ili američkih državnih obveznica dok čekaju da vide šta će se dalje dešavati sa Britanijom, Evropom i globalnom privredom.

Američke deonice izgubile su dobitke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stečene ranije ove godine i pred kraj današnjeg trgovanje imale su najveće gubitke od avgusta prošle godine. Dau Džouns indeks izgubio je 3,5 odsto, indeks Standard i Purs opao je za 3,7 odsto, Nasdak kompozitni indeks će imati najveći gubitak od sredine 2011. godine, 4,2 odsto.

Najveće gubitke na američkim berzama imale su deonice banaka, a zatim hemijskih kompanija.

Porasla je vrednost obveznica koje se smatraju sigurnijim za ulaganje kao i zlata, čija vrednost je skočila 4,7 odsto, što je najviša cena od jula 2014.

Britanska funta je pala na 1,3638 dolara, najniži nivo od 2009. godine, mada je u jednom trenutku bila na najnižem nivou za 31 godinu. Sunovratile su se i cene nafte, tako je referentna američka nafta pala za 4,9 odsto na 47,64 dolara za barel u Njujorku, a Brent sirova nafta na berzi u Londonu spustila se isto za 4,9 odsto na 48,41 dolar po barelu.

Na evropskim berzama je stanje još gore, najmanje je izgubio londonski FTSE 100, koji je pao za 3,1 procenat, iako je u jednom trenutku bio niži za osam procenata. Nemački Daks izgubio je 6,8 procenata, a francuski CAC 40 pao je za osam procenata. Druge evropske berze su imale i veće gubitke. I azijske berze završile su trgovanje sa u crvenom, tako japanski Nikei 225 opao za 7,9 odsto, što je najveći gubitak od globalne finansijske krize 2008.

Južnokorejski Kospi bio je niži 3,1 odsto, najgori dan na toj berzi u četiri godine, a Hang Seng u Hong Kongu je izgubio 4,4 odsto.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Američke i berze u Evropi i Aziji u padu zbog Bregzita

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jun.2016

Deonice na njujorškoj imale su danas veliki pad, sledeći pokazatelje berzi u Evropi i Aziji koje u zabeležile velike gubitke kao reakciju na odluku Britanije da napusti Evropsku uniju...Rezultat britanskog referenduma zaprepastio je investitore koji su reagovali tako što su jurnuli u sigurnost zlata...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.