Stefanović: Srbija pruža svu zaštitu azilantima

Izvor: RTS, 09.Jul.2015, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Srbija pruža svu zaštitu azilantima

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović rekao je u Luksemburgu, na sastanku ministara pravde i unutrašnjih poslova Evropske unije, da Srbija pruža utočište, zdravstvenu i svaku drugu zaštitu tražiocima azila i osobama koje nameravaju da zatraže azil.
"Štiteći našu granicu, mi posredno štitimo i granice EU. Sve mere koje smo do sada preduzeli, pokazuju da prihvatamo svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deo odgovornosti za upravljanje mešovitim migracionim tokovima", naveo je Stefanović, a prenosi Beta.

Ističe da Srbija pokazuje da kroz konkretne aktivnosti koje sprovodi, kako unutar svojih granica, tako i kroz saradnju sa zemljama članicama Evropske unije, da radi sve da omogući migrantima svu pomoć koja im je neophodna.
Ministar je podsetio da su ove godine nameru da će tražiti azil u Srbiji izrazila 41.864 migranta, dok je zvaničan zahtev podnelo samo 388.
Podseća i da u centrima za azil dnevno ne boravi više od 400 osoba, dok je kapaciteti smeštaja oko 800 ljudi. Taj podatak, kako je rekao, jasno ukazuje da Srbija nije krajnja destinacija migrantima.
Stefanović je precizirao da su u prvoj polovini 2015. godine na graničnim prelazima otkrivena 20.104 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, što je za oko 800 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.
"U prvih šest meseci samo je u ilegalnom prelasku srpsko-mađarske granice sprečeno 7.633 osobe i podneto je 7.083 prekršajnih prijava, što je tri puta više nego tokom cele 2014. godine", rekao je Stefanović.
Ministar je u Luksemburgu sa evropskim komesarom zaduženim za migracije i unutrašnje poslove Dimitrisom Avramopulosom razgovarao o rešavanju pitanja lažnih azilanata. Dogovoreno je da se uloži više zajedničkih napora za prevazilaženje tog problema.
Ministar Stefanović se sastao i sa Žanom Aselbornom, ministrom spoljnih poslova, migracija i azila Luksemburga, koji je rekao da će pružiti punu podršku Srbiji u otvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU.
Zahvalivši kolegama iz Nemačke, Austrije i Mađarske za pomoć u ljudstvu i opremi za zaštititu granice Srbije s Makedonijom, Stefanović je rekao da očekuje da će današnja konferencija dati jedinstven, evropski odgovor na pitanja azila i politike prema ljudima koji u velikom broju dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.