Izvor: RTS, 07.Feb.2022, 23:26

Stano demantuje da je Priština uručila Lajčaku predlog za održavanje izbora

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi podneo je konkretan predlog specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku pod kojim uslovima bi mogli biti održani izbori 3. aprila, preneo je u nedelju portal "Demokracia", ali kako je za Kosovo onlajn naveo portparol EU Petar Stano "te tvrdnje jednostavno nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tačne".
Na pitanje Kosovo onlajna da li je "Besnik Bisljimi zaista dao predloge Miroslavu Lajčaku pod kojim uslovima će biti moguće organizovati izbore 3. aprila", Stano je odgovorio da "iako, kao opšte pravilo, nikada ne komentarišemo ono što nam partneri kažu, predlažu ili daju, jer je na njima da to komentarišu, u ovom konkretnom slučaju mogu da kažem da te tvrdnje ispod jednostavno nisu tačne".

"Ništa poput onoga što opisujete u nastavku nije pokrenuto niti je saopšteno specijalnom predstavniku EU Lajčaku tokom njegovih razgovora u Prištini prošle nedelje", naveo je Stano.
Kada su u pitanju izbori koji su zakazani 3. aprila, portparol Evropske unije je još jednom "podsetio na kako je naveo poznati stav Brisela".
"Dozvolite mi da podsetim na naš veoma poznat stav po pitanju (glasanja Srba na Kosovu na srpskim listićima), koji je saopšten u više navrata i na različitim nivoima. Na stranama je da se uključe u pregovore i pronađu potrebne konsenzusom. EU je spremna da olakša i pruži ideje u skladu sa evropskom praksom, ali na kraju odgovornost za postizanje sporazuma leži na stranama. Specijalni predstavnik EU Lajčak je to vrlo jasno rekao svojim sagovornicima tokom svoje prošlonedeljne posete Prištini", naveo je Stano.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.