Stano: Na Beogradu i Prištini je da se eventualno dogovore o učešću SAD i Rusije u pregovore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2020, 16:26

Stano: Na Beogradu i Prištini je da se eventualno dogovore o učešću SAD i Rusije u pregovore

Portparol EU Petr Stano tvrdi da je pozicija EU kada je reč o rešenju dijaloga Beograda i Prištine, uključujući i ideju o razmeni teritorija, "jasna i nepromenjena", a da su izjave Žosepa Borela i Miroslava Lajčka tim povodom "usklađene".

"Činjenično je netačno i potpuno je pogrešna interpretacija tvrditi drugačije", kaže Stano za Tanjug.

Povodom ponovnih medijskih spekulacija o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razmeni teritorija kao "mogućem" odnosno "nepoželjnom" rešenju za "kosovsko pitanje", iz kancelarije šefa diplomatije i glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine poručuju da se Žosep Borel zalaže za "rešavanja svih otvorenih pitanja između Srbije i Kosova bez odlaganja" i to na osnovama već poznatog stava EU.

"Srbija i Kosovo moraju da dođu do dogovora o sveobuhvatnoj normalizaciji koji će pokazati da su završili sa problemima iz prošlosti i da su spremni da nastave svoj evropski put", kaže Stano.

On podseća na stav EU da dogovor između Beograda i Prištine treba da bude u skladu sa evropskim kriterijumima i vrednostima, da poštuje međunarodno pravo i da bude prihvatljiv za region i zemlje članice.

"To je poruka koju je partnerima poslao i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak koji je postavljen da deluje u ime Visokog predstavnika Borela", naglašava Stano.

Stano je ranije za Tanjug ocenio da su navodi prištinskih medija o tome da je za Visokog predstavnika "prihvatljiva" ideja o promeni granica samo "novinarska interpretacija" izjave Borela.

U Briselu ponavljaju da trenutno stanje u dijalogu nije održivo i da bi razgovori trebalo da se nastave što je pre moguće "čim to dozvoli situacija sa pandemijom".

"Specijalni predstavnik Lajčak je u stalnom kontaktu sa relevantnim partnerima kao bi pripremio što brži nastavak dijaloga. Treba imati na umu da vreme, agenda i brzina dijaloga ne zavise samo od EU već da to oblikuju dve strane i mogućnost njihovog međusobnog dogovaranja", kaže Stano.

On dodaje da je u rukama dve strane i da se eventualno dogovore o direktnom učešću drugih partnera (SAD, Rusija) u okviru dijaloga koji vodi EU.

"EU je posredovala u dijalogu Beograda i Prištine od samog početka 2011. godine. Mi radimo ka uspešnom završetku dijaloga, a to je sveobuhvatna normalizacija i konačni dogovor koji rešava sva otvorena pitanja", zaključuje Stano.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.