Stano: EU bez osvrta na kritike srpskih zvaničnika, ključan je dijalog 2. maja

Izvor: Beta, 28.Apr.2023, 14:50

Stano: EU bez osvrta na kritike srpskih zvaničnika, ključan je dijalog 2. maja

Evropska unija se po pravilu ne osvrće na kritike strana u dijalogu Beograda i Prištine i sve napore će usmeriti na sastanak na najvišem nivou 2. maja u Briselu, izjavio je danas portparol EU Peter Stano."To je platforma na kojoj se raspravlja i, nadamo se, nalaze rešenja za pokrenuta pitanja", odgovorio je Stano u Briselu na pitanje agencije Beta kako predstavnici EU gledaju na nedavnu izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića.Vučić je ranije rekao da događaji vezani za "nedemokratske i nelegitimne" lokalne izbore na severu Kosova i pokretanje postupka za prijem Kosova u Savet Evrope, što su podržale mnoge članice EU i SAD, predstavljaju "uvod u mnogo dublje krize u dijalogu idućih meseci i godina".Stano je odgovorio da je ključno što će posrednici EU Žozep Borel i Miroslav Lajčak u utorak u Briselu zajedno s Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem glavnu pažnju posvetiti primeni Ohridskog sporazuma i najpre se očekuje da učesnici podrže Izjavu o nestalim licima.Potom će biti predstavljen prvi nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) i "o tome pokrenuta rasprava", a ukoliko bude vremena razmotriće se i "sva tekuća pitanja od političkog značaja".Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je u kritici Evropskoj uniji i zemljama Petorke (Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, ...
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Stano očekuje usvajanje deklaracije o nestalima

Izvor: Danas, 28.Apr.2023

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da ne želi da spekuliše o mogućim ishodima nastavka dijaloga Beograda i Prištine 2. maja, već da su predstavnici EU tu da pomognu obema stranama da ostvare napredak u normalizaciji odnosa.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.