Srbija dosta kaska za EU u IT sektoru

Izvor: Blic, 10.Maj.2012, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dosta kaska za EU u IT sektoru

U Evropskoj uniji (EU) 80 odsto domaćinstava ima računar, a 75 odsto građana koristi najsavremeniji, širokopojasni, internet, izjavio je danas predsednik Društva za informatiku Srbije (DIS) Nikola Marković.

U Srbiji svega 52 odsto domaćinstava ima računar, a 41 odsto koristi internet, što ukazuje na nužnost unapređenja tih tehnologija, što je i jedan od preduslova za naše članstvo u EU.

Fond EU za podsticaj razvoju informaciono komunikacionih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tehnologija težak je 30 milijardi evra, rekao je Marković na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen 56. međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća.

Kako je objasnio, povećanje investicija za 10 odsto u internet doprineće rastu Bruto domaćeg proizvoda (BDP) za jedan procenat.

Marković je ukazao da informaciono komunikacione tehnologije u velikoj meri doprinose stvaranju privrednog ambijenta u kome je lakše prebroditi ekonomsku krizu.

On je najavio da će u okviru 56. međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća koji će biti održan od 14. do 18. maja na Beogradskom sajmu biti organizovan naučno stručni skup "Informatika 2012”.

Cilj tog skupa koji će biti održan 15. maja je da se predstave novi trendovi u razvoju informacionih sistema kao i razmena praktičnih iskustva stručnjaka u ovoj oblasti.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Srpski IT sektor daleko iza EU

Izvor: B92, 10.Maj.2012

Beograd -- U Srbiji svega 52 odsto domaćinstava ima računar, a 41 odsto koristi internet, što ukazuje na nužnost unapredjenja tih tehnologija, kaže Nikola Marković...Marković, predsednik Društva za informatiku Srbije (DIS), kaže da u Evropskoj uniji 80 odsto domaćinstava ima računar, a 75...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.