Srbija do kraja juna spremna za otvaranje pet poglavlja

Izvor: VOA, 30.Maj.2017, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija do kraja juna spremna za otvaranje pet poglavlja

Srbija će do kraja juna biti spremna za otvaranje pet pregovaračkih poglavlja sa Evropskom Unijom (EU), ali i da se još ne zna kada će biti međuvladina konferencija u Briselu i koliko ćemo poglavlja otvoriti, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević. U Briselu se trenutno razgovara o tri, ali izvesno je da će u junu biti otvorena dva poglavlja - sedam o intelektualnoj svojini i 29 o carinskoj uniji, a obe oblasti su većim delom su usklađene sa evropskim pravilima. "Pet ćemo do kraja malteškog predsedavanja imati u Briselu, o njima će se voditi rasprava, ali moramo biti potpuno svesni da procedure za usvajanja dokumenata su u samoj EU jako duge i one podrazumevaju razgovore ne samo u Briselu, već u prestonici svake od 28 država članica", rekla je Miščević za Radio Televizju Srbije (RTS). Samo jedan od delova posla predviđen poglavljem 29 o carinskoj uniji, je modernizacija kompjuterizacije carinskog tranzitnog postupka kroz Srbiju koja će koštati pet miliona evra. "Da se uvede automatizovani izvozni carinski postupak, automatizovani uvozni carinski postupak, čime će Srbija tokom ovog procesa potpuno i apsolutno da automatizuje carinsko poslovanje, da stvori bespapirno okruženje," izjavio je za RTS pomoćnik direktora Uprave carina Veselin Milošević. Izazove nosi i poglavlje sedam o intelektualnoj svojini, za koje smo propise imali i pre 100 godina, ali sada moramo da ih uskladimo sa Evropom. "Primarno je da mi štitimo intelektualnu svojinu, zbog toga da bi naši kreativni ljudi, naši novinari, pisci, kompozitori, slikari, zatim naše kompanije koje koriste žigove, patente, industrijski dizajn bili zaštićeni i da bi od svoje intelektualne svojine mogli da žive baš kao i svi drugi radnici," rekao je direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić. Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU Oskar Benedikt izjavio je pre nekoliko dana da od napretka u poglavljima 23 i 24 (vladavina prava) zavisi tempo pregovora Srbije sa EU. I koalicija nevladinih organizacija PrEUgovor navela je da Srbija ne koristi dovoljno evropske integracije za reforme društva, a poseban problem je nepostojanje transparentnog i efikasnog sistema za merenje efekata mera koje se donose, saopšteno je u izveštaju o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 o pravosuđu, ljudskim pravima i vladavini prava u pregovorima sa EU. Istraživač centra za primenjene evropske studije Milan Aleksić rekao je da postoje problemi sa praćenjem i primenom akcionih planova za napredak u pregovorima sa EU, i kao poseban problem je istakao manjkavosti u merenju učinaka."Nemamo mehanizam za merenje učinaka, i dalje postoji neka vrsta fingiranja reformi," naveo je on.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U junu moguće otvaranje još nekoliko poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa Unijom

Izvor: BKTV News, 30.Maj.2017

U Evropskom savetu kažu da je moguće da nova poglavlja budu otvorena na Međuvladinoj konferenciji 20. juna u Luksemburgu...Malta kao zemlja koja predsedava EU radi na otvaranju još nekoliko poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa Unijom do kraja juna, rečeno je Tanjugu u Briselu...”Malteško...

Nastavak na BKTV News...

Malta insistira da Srbija u junu otvori joiš nekoliko poglavlja (VIDEO)

Izvor: RTV Pink, 31.Maj.2017, 12:18

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu kažu da je "gotovo izvesno" otvaranje dva poglavlja - 29 koje se odnosi na carinsku uniju i poglavlja 7 o intelektualnoj svojini.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.