Šormaz: Hajde na papir da stavimo pomoć Kine i sve što smo dobili od EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2020, 13:36

Šormaz: Hajde na papir da stavimo pomoć Kine i sve što smo dobili od EU

Srbija apsolutno može da završi reforme i postane članica Evropske unije (EU) do 2025. godine, izjavio je FoNetu poslanik Srpske napredne stranke (SNS) i šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Dragan Šormaz, koji smatra da bi strateški pravci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemlje trebalo da budu EU i bezbednosna saradnja sa SAD.

Trebalo bi sa svima da sarađujemo, i sa Rusijom i sa Kinom, ali budućnost Srbije je EU. Budućnost Srbije, po mom mišljenju, mora ponovo da bude i savezništvo sa SAD, naglasio je Šormaz u serijalu razgovora Agreman.

Srpski narod je bio siguran, stabilan i najviše je napredovao kada je bio saveznik SAD, podsetio je on i objasnio da su SAD nama potrebne i u bezbednosnom smislu.

U ekonomskom smislu, pitanju uređenosti društva, građanskih sloboda i prava potrebna nam je EU. Svi ostali, prema rečima Šormaza, mogu da budu prijatelji, ali ovo je strateški najvažnije za Srbiju.

Brisel duže vreme ima svoje probleme, ali ako nekog zovu, zovu za nas. Srbija jeste iskrena u evropskim integracijama, to je apsolutno nesporno, ocenio je Šormaz.

On tvrdi da samo može biti pozitivno to što Srbija pokušava da vodi spoljnu politiku tako da sa svima bude prijatelj.

Kako je predočio, Unija mora da se promeni, o tome se priča već godinu dana, ne samo zbog izlaska Velike Britanije, nego jer se pokazalo da neke stvari ne funkcionišu na pravi način.

To, međutim, ne znači da bi zemlje Zapadnog Balkana, a pre svega Srbija, trebalo da čekaju na integraciju, napomenuo je Šormaz.

Kako je objasnio, "mi samo želimo da proces ide paralelno, neka oni rade svoje refome, mi naše, da bismo što pre bili član EU".

Prema uverenju Šormaza, predsednik Aleksandar Vučić nije slučajno pre neki dan rekao: "Nemojte više da pričate o evropskoj perspektivi".

On misli da je Vučić to rekao "sa ciljem da mi čujemo ono što je realno, da Srbija bude članica 2025. godine" i veruje da Srbija reforme može da završi do tada.

Nema mira dok se ne reše srpsko-hrvatski i srpsko-albanski odnosi

Prema njegovoj proceni, Zapadni Balkan neće biti miran dok se ne reše srpsko-hrvatski odnosi i srpsko-albanski odnosi, a onda će sve ovde biti prosperitetno i mirno.

Zbog toga je najvažnije što su SAD pružile ruku i rekle - dajte da rešimo to pitanje dijalogom, a ne na silu, ne ratnim crtanjem granica, ne donošenjem ratnih odluka, nego diplomatijom i razgovorom, izjavio je Šormaz.

On je poziciju Vašingtona protumačio kao poziv da se na pravi način dođe do zajedničkog rešenja koje će dovesti do konačnog mira srpskog i albanskog naroda.

To je najvažnije. To radi Donald Tramo i na tome bi trebalo, ne samo da budemo zahvalni, nego da mu pomognemo našim konstruktivnim pristupom u narednom periodu, zaključio je Šormaz.

Šormaz je istakao i da EU nije samo korist, već i doprinos, solidarnost, učešće u odlukama Unije, prilika da se glas Srbije čuje i sluša.

On je uveren da se izjava Vučića o nepostojanju evropske solidarnosti na početku pandemije čula u Briselu, ali podseća da je Unija do sada bila najveća podrška Srbiji, posebno tokom poplava.

Hajde na papir da stavimo pomoć Kine, za šta smo beskrajno zahvalni, ali na papir i sve što smo dobili od EU, samo vezano za pandemiju. Videćete da je nesrazmera velika u korist EU, to je sigurno. Pozivam državne organe da to objave, naglasio je Šormaz.

Unija je spora, ali temeljna. Postoje procedure koje se moraju ispoštovati, obrazložio je on i naveo da EU nema zajednički sistem zdravstva, već je svaka država zadržala svoj i to je bio prvi trenutak kada su svi počeli da brinu o sebi.

Onda smo mi i druge države očekivali pomoć od EU, a oni nisu bili spremni ni sebi da pomognu, ocenio je Šormaz, koji ukazuje da je pandemija uništila globalizaciju.

Osvrćući se na problem Kosova, on je konstatovao da specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel radi dobar posao, ali je ocenio da je američki diplomata "samo službenik".

Amerika se ovde vraća sa predsednikom Donaldom Trampom, on je taj koji pokušava da reši problem koji nas toliko dugo tišti, sukob koji postoji između Srba i Albanaca, naglasio je Šormaz.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šormaz: Srbija može da postane članica EU do 2025. godine

Izvor: Radio 021, 03.Jun.2020

Srbija apsolutno može da završi reforme i postane članica Evropske unije (EU) do 2025. godine, izjavio je FoNetu poslanik Srpske napredne stranke (SNS) i šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Dragan Šormaz, koji smatra da bi strateški pravci zemlje trebalo da budu EU i bezbednosna...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.