Smernice za proizvođače vakcina za nove varijante virusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2021, 20:21

Smernice za proizvođače vakcina za nove varijante virusa

Evropski regulator za lekove saopštio je danas da je izdao nove smernice kako bi za proizvođače lekova ubrzao postupak odobravanja modifikacija njihovih vakcina protiv kovida 19 zbog novih varijanti virusa.

Ovaj potez dolazi nakon što su se varijante koje su prvi put identifikovane u Brazilu, Velikoj Britaniji i Južnoj Africi proširile širom sveta, stvarajući pritisak na vlade koje se bore da ukrote pandemiju koja je ubila više od 2,5 miliona ljudi, navodi Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je da pretpostavlja da bi se bilo koja nova varijanta vakcine u velikoj meri oslanjala na istu tehnologiju kao i matična vakcina, pa bi regulatorni fokus bio na imunološkom odgovoru.

"Nisu potrebne velike studije bezbednosti i efikasnosti", rekao je regulator EU, dodajući da preporučuje da se sprovede najmanje jedno kliničko ispitivanje na ispitanicima koji nisu vakcinisani i nikada nisu zaraženi SARS-Cov-2.

Mala grupa ispitanika treba da bude nasumično izabrana da primi ili "roditeljsku" ili "varijantnu" vakcinu kao deo međustudije za testiranje imunološkog odgovora, navodi se u izveštaju.

Agencija EU dodaje da bi proizvođači takođe trebalo da prouče efikasnost varijante vakcine kada se daju kao jedna doza - kao pojačivač - ljudima koji su prethodno vakcinisani roditeljskom vakcinom.

Klub Valdaj: EU će najverovatnije sertifikovati Sputnjik Ve

Evropska agencija za lekove najverovatnije će sertifikovati rusku vakcinu Sputnjik Ve protiv korona virusa, uprkos postojećim političkim nesuglasicama između Brisela i Moskve, izjavio je danas Andrej Bistritski, predstavnik međunarodnog diskusionog kluba ''Valdaj''.

„Niko se u to neće zakleti sa stopostotnom sigurnošću, ali verujem da su šanse vrlo dobre“, rekao je predsednik odbora tog ruskog ''tink-tenka'' za Tass.

Priznao je da bi EU mogla da nametne više ograničenja Rusiji, ali i naglasio da su mnoge zemlje širom sveta u više navrata rekle da se sankcije i neslaganja ne smeju odnositi na jedan zajednički problem - pandemiju korona virusa.

„Dogovoreno je da je ovo pitanje sveto i nedodirljivo“, dodao je Bistritski.

On je dodao da u EU zbog raznih razloga, između ostalog i birokratije, postoji određeno odugovlačenje, ''ali da je ono premostivo ili je već prevaziđeno”.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.