Sledeće nedelje usvajanje poslednjih akata za pristup 20. članice Evrozoni

Izvor: B92, 10.Jul.2022, 13:12

Sledeće nedelje usvajanje poslednjih akata za pristup 20. članice Evrozoni

Savet EU za ekonomska i finansijska pitanja (Ecofin) usvojiće sledeće nedelje tri poslednja pravna akta o pridruživanju Hrvatske Evrozoni od 1. januara 2023.

Savet će u utorak usvojiti odluku o prihvatanju evra u Hrvatskoj, zatim dopunu uredbe kojom će Hrvatska postati 20. članica Evrozone, a zatim će doneti uredbu kojom se utvrđuje definitivni postupak konverzije kune u evro, prenosi Hina.

Pridruživanjem Evrozoni Hrvatska će se dublje integrisati u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU, a ta zemlja želi da uđe i u šengenski prostor, o čemu će, vrlo verovatno, odluka biti doneta na jesen.

U Evrozoni danas živi više od 340 miliona stanovnika, a njena privreda čini 15 odsto svetskog BDP-a.

Na svim hrvatskim kovanicama podloga ce biti šahovnica, a uz nju će na kovanici od dva evra biti karta Hrvatske, na jednom evru kuna, na 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a na 5, 2 i 1 centu pisaće HR na glagoljici, navodi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.