Skupština počela raspravu o smeni Šoškića

Izvor: Blic, 02.Avg.2012, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština počela raspravu o smeni Šoškića

Poslanik LDP Bojan Đurić izjavio je danas da će ta stranka glasati protiv izmena i dopununa Zakona o Narodnoj banci Srbije i ocenio da nakon tih promena Srbija dolazi u tačku u kojoj joj preti najveća opasnost od povratka u devedesete godine.

Đurić je, novinarima u Skupštini, rekao da kritika izmena Zakona o NBS, čiji je cilj samo smena rukovodstva NBS, ne sme da se svede na poređenje guvernera Dejana Šoškića i potencijalne kandidatkinje za to mesto Jorgovanke Tabaković, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer je suština problema mnogo dublja i nagoveštava potpunu promenu ekonomske i monetarne politike.

- Ovo je tačka u kojoj zemlji preti najveća opasnost od povratka u devedesete godine, a to znači razaranje sistema NBS, razaranje odgovorne monetarne politike, a onda i fiskalne i uvođenje politike trošenje deviznih rezervi i finansiranja sumnjivih političkih investicija - kazao je Đurić.

On je rekao da će Srbija za šest ili 12 meseci doći u situaciju iz 1992. ili 1993. godine i da će tada svi u parlamentiu "prati ruke" od zakona o NBS, pa ga čudi zašto SNS preuzima na sebe svu odgovornost za taj zakon.

- Ne mislimo da je to samo njihova ideja i mislimo da iza toga stoje druge stranke vladajuće kolacije, a pre svega G17 plus, odnosno URS - naglasio je Đurić.

Centralna banka nije ostvarila svoju primarnu funkciju, a to je održavanja finansijske stabilnosti na tržištu i kontrola finansijskih institucija, izjavio je danas poslanik SNS Veroljub Arsić u ime predlagača Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj banci Srbije, ističući da je to i osnovni razlog donošenja novog zakona o NBS.

- Predloženi zakon ni u jednom delu ne zadire u samostalnost NBS, niti u način donošenja odluka u centralnoj banci, ali samostalnost ne znači da oni koji donose pogrešne odluke ne odgovaraju nikome - rekao je Arsić obrazlažući u parlamentu predlog novog zakona.

On je ocenio da je centralna banka najviše zatajila u delu nadležnosti koji seodnosi na kontrolu finansijskih institucija i naveo da će zbog loše kontrole NBS država iz džepa poreskih obveznika morati da izdvoji 350 do 400 miliona evra radi sređivanja stanja u pojedinim finansijskim institucijama.

Arsić je kao primer naveo jednu banku koja je delom u državnom vlasništu, a koja je, kako je istakao, falsifikovala izveštaje uz pomoć revizorske kuće, a NBS je na njih dala saglasnost i odobrila isplatu dividendi, da bi se zatim dobit te banke naglo pretvorila u gubitak.

- Samostalnost i nezavisnost NBS u odnosu na izvršnu vlast ne može da dovede u pitanje nadzor koju zakonodavna vlast, kao prvi predstavnik gradjana, mora da ostvaruje nad celokupnom izvršnom vlašću, uključucjući i NBS - rekao je Arsić.

On je zapitao da li pod izgovorom samostalnosti, onaj ko donosi pogrešne odluke ne preuzima za njih odgovornost.

- Postojećim zakonom kao da se želelo da se NBS izopšti iz ustavnog poretka i zato sada imamo probleme - tvrdi Arsić.

On je odbacio primedbe da predlog zakona nije usklađen sa sistemom kontrole i nadzora u EU, i dodao da je, baš naprotiv, primenjen model Unije.

On je naveo da su ključne novine koje donosi predlog zakona- vraćanje nadzorne funkcije Narodnoj skupštini, izbor svih funkcionera NBS u parlamentu, proširivanje nadležnosti Saveta NBS, ograničavanje ovlašćenjaguvernera i Izvršnog odbora.

Šef poslaničke grupe SVM Laslo Varga izjavio je danas da ta staranka neće glasati za izmene i dopune Zakona o Narodnoj banci Srbije, jer su one u direktnoj suprotnosti sa standardima Evrospke unije.

Varga je novinarima objasnio da SVM ne može da podrži izmene zakona zbog poslednica koje će on imati na razgovore sa MMF i naredne korake na evropskom putu.

Stefanović: Partijsko preuzimanje institucija

Poslanik DS Borislav Stefanović izjavio je danas da izmenama Zakona o NBS nova vlast nastoji da partijski preuzme nezavisne institucije iz čega se vidi njihov dalji pravac delovanja.

- Reč je o pravnom nasilju koje dugo nije viđeno, kojim nova vlast pokušava da se otarasi guvernera, jer im ne odgovara - rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

proceduralnih propusta zbog hitne procedure, neodržane široke rasprave...

On je dodao da u evropskoj praksi postoje samo dva razloga da se smeni guverner, a da nijedan nije slučaj u najavljenoj smeni guvernera Dejana Šoškića.

"Cilj donošenja novog zakona je uspostavljanje nove rukovodilačke strukture u NBS. To je u odnosu na pravnu tekovinu EU kršenje, bez obzira što se smena i razrešenje rade na sakriven način", kazao je on.

Na pitanje da li može da oceni rad guvernera, on je rekao da se može reći da nije radio dobro ako se pogleda kurs dinara, ali je moguć i drugačiji zaključak ako se stavi u kontekst stanja u javnim finansijama.

"Danas se, međutim, ne ocenjuje njegov rad, već je reč o postupku za izbor guvernera, koji nije u skladu sa standardima EU", zaključio je Varga.

Povezane vesti: Nikolić: Smena guvernera Narodne banke Srbije realan epilog Skupština Srbije danas o izboru Šoškića O Šoškiću početkom sledeće sedmice

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opozicija: Smena Šoškića je put ka povratku u devedesete. Vlast: NBS loše radila

Izvor: Blic, 02.Avg.2012

Skupštinska rasprava o izmenama zakona o NBS, koje predviđaju smenu guvernera Dejana Šoškića i aktuelnih viceguvernera, počela je u 11 časova. Formalni predlagač zakona je SNS, dok je izmene obrazložio Veroljub Arsić iz te partije. ..SNS tvrdi da je razlog za donošenje novog zakona o NBS je...

Nastavak na Blic...

Arsić: Cilj nije smena guvernera, već otklanjanje propusta

Izvor: S media, 02.Avg.2012

Izmene i dopune Zakona imaju za cilj da vrate nadzornu funkciju skupštine na NBS, kao i da se poboljša kvalitet kontrole koju NBS vrši nad finansijskim organizacijama, izjavio poslanik naprednjaka Veroljub Arsić. On naglašava da je razlog za donošenje ovih izmena i afera u vezi sa ''Agrobankom'',...

Nastavak na S media...

SNS: NBS nije ispunila ni ciljeve a ni poverene funkcije

Izvor: Vesti-online.com, 03.Avg.2012, 03:23

Funkcioner Srpske napredne stranke Milenko Dželetović izjavio je danas da cilj novog zakona o Narodnoj banci nisu personalne promene, već da se ta insitucija stavi u funkciju pokretanja privrednih aktivnosti, rasta standarda i životnog blagostanja građana..."Predlog zakona o izmenama i dopunama...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.