Izvor: Vesti-online.com, 03.Avg.2012, 03:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS: NBS nije ispunila ni ciljeve a ni poverene funkcije

Funkcioner Srpske napredne stranke Milenko Dželetović izjavio je danas da cilj novog zakona o Narodnoj banci nisu personalne promene, već da se ta insitucija stavi u funkciju pokretanja privrednih aktivnosti, rasta standarda i životnog blagostanja građana.

"Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj banci Srbije ne narušava ustavom garantovanu samostalnost NBS, već naprotiv, potvrduje se njena organizaciona, personalna i funkcionalna nezavisnost", kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je Dželetović na konfereciji za novinare u Beogradu.

Izmene i dopune zakona o NBS stvaraju uslove da ta instiucija ispuni sva četiri cilja monetarne politike i pet osnovnih poverenih funkcija, što do sada nije bio slučaj, kazao je on.

Centralna banka nije ostvarila svoju primarnu funkciju održavanja finansijske stabilnosti na tržistu i kontrolu finansijskih institucija, nije bila u funkciji ekonomskog rasta, kazao je Dželetović.

Prema njegovim rečima, novi zakon će uvesti novi kontrolni mehanizam, odnosno organ - Upravu za nadzor, koja treba da obezbedi veću nezavisnost nadzora i kontrole NBS nad poslovanjem banaka, društva za osiguranje, dobrovoljnim penzionim fondovima ...

Aktivno rukovodstvo NBS nije uspelo i pored restriktivnih mera da omogući nisku inflaciju koja je sa sedam osto bila daleko iznad zacrtane, naveo je on. Prema njegovim rečima, ni druga obaveza NBS da vodi računa o poverenju u dinar nije ostvarena, tako da će, kako je naveo kao primer, zbog erozije dinara srpska privreda, kompletan profit u naredne tri godine morati da plati na ime kursnih razlika.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.