Opozicija: Smena Šoškića je put ka povratku u devedesete. Vlast: NBS loše radila

Izvor: Blic, 02.Avg.2012, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija: Smena Šoškića je put ka povratku u devedesete. Vlast: NBS loše radila

Skupštinska rasprava o izmenama zakona o NBS, koje predviđaju smenu guvernera Dejana Šoškića i aktuelnih viceguvernera, počela je u 11 časova. Formalni predlagač zakona je SNS, dok je izmene obrazložio Veroljub Arsić iz te partije.

SNS tvrdi da je razlog za donošenje novog zakona o NBS je taj što Centralna banka dosad nije dobro obavljala svoju funkciju kad je u pitanju finansijska stabilnost zemlje.

DS, LDP i LSV su najavili da će glasati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protiv izmena jer one ugrožavaju samostalnost NBS i u suprotnosti su sa načelima EU zbog čega bi Srbija mogla da ima problem u dobijanju statusa za članstvo

Đurić: Cilj zakona je isključivo smena guvernera

Poslanik LDP Bojan Đurić izjavio je danas da će ta stranka glasati protiv izmena i dopununa Zakona o NBS i ocenio da nakon tih promena Srbija dolazi u tačku u kojoj joj preti najveća opasnost od povratka u devedesete godine. Đurić je, novinarima u Skupštini, rekao da kritika izmena Zakona o NBS, čiji je cilj samo smena rukovodstva NBS, ne sme da se svede na poređenje guvernera Dejana Šoškića i potencijalne kandidatkinje za to mesto Jorgovanke Tabaković, jer je suština problema mnogo dublja i nagoveštava potpunu promenu ekonomske i monetarne politike.

- Ovo je tačka u kojoj zemlji preti najveća opasnost od povratka u devedesete godine, a to znači razaranje sistema NBS, razaranje odgovorne monetarne politike, a onda i fiskalne i uvođenje politike trošenje deviznih rezervi i finansiranja sumnjivih političkih investicija - kazao je Đurić.

On je rekao da će Srbija za šest ili 12 meseci doći u situaciju iz 1992. ili 1993. godine i da će tada svi u parlamentiu "prati ruke" od zakona o NBS, pa ga čudi zašto SNS preuzima na sebe svu odgovornost za taj zakon.

- Ne mislimo da je to samo njihova ideja i mislimo da iza toga stoje druge stranke vladajuće kolacije, a pre svega G17 plus, odnosno URS - naglasio je Đurić.

Arsić: NBS nije ostvarila svoju primarnu funkciju

- Centralna banka nije ostvarila svoju primarnu funkciju, a to je održavanja finansijske stabilnosti na tržištu i kontrola finansijskih institucija - izjavio je danas poslanik SNS Veroljub Arsić u ime predlagača zakona, ističući da je to i osnovni razlog donošenja novog zakona o NBS.

- Predloženi zakon ni u jednom delu ne zadire u samostalnost NBS, niti u način donošenja odluka u centralnoj banci, ali samostalnost ne znači da oni koji donose pogrešne odluke ne odgovaraju nikome - rekao je Arsić obrazlažući u parlamentu predlog novog zakona.

On je ocenio da je centralna banka najviše zatajila u delu nadležnosti koji seodnosi na kontrolu finansijskih institucija i naveo da će zbog loše kontrole NBS država iz džepa poreskih obveznika morati da izdvoji 350 do 400 miliona evra radi sređivanja stanja u pojedinim finansijskim institucijama.

Stefanović: Pravno nasilje nad NBS i Šoškićem

Poslanik DS Borislav Stefanović izjavio je danas da izmenama Zakona o NBS nova vlast nastoji da partijski preuzme nezavisne institucije iz čega se vidi njihov dalji pravac delovanja.

- Reč je o pravnom nasilju koje dugo nije viđeno, kojim nova vlast pokušava da se otarasi guvernera, jer im ne odgovara - rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

Dinkić: Guverner nije bio nezavisan

Glavna zamerka guverneru NBS je što nije iskoristio zakonsku mogućnost da bude nezavisan, izjavio je ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić.

Dinkić je, posle sastanka sa preduzetnicima i zanatlijama, izjavio da važeći Zakon o NBS daje guverneru nezavisnost u delovanju, koju on nije iskoristio.

- Mislim da guverner nije koristio u punoj meri poziciju nezavisnosti centralne banke. To je moja najveća zamerka, što guverner nije bio nezavistan - rekao je Dinkić.

Varga: Zakon u suprotnosti sa standardima EU

Šef poslaničke grupe SVM Laslo Varga izjavio je danas da ta staranka neće glasati za zakon, jer su one u direktnoj suprotnosti sa standardima Evrospke unije.

Varga je novinarima objasnio da SVM ne može da podrži izmene zakona zbog poslednica koje će on imati na razgovore sa MMF i naredne korake na evropskom putu.

On je dodao da u evropskoj praksi postoje samo dva razloga da se smeni guverner, a da nijedan nije slučaj u najavljenoj smeni guvernera Dejana Šoškića.

Povezane vesti: Nikolić: Smena guvernera Narodne banke Srbije realan epilog Skupština Srbije danas o izboru Šoškića O Šoškiću početkom sledeće sedmice
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.