Šib: Srbija sprovodi reforme zbog sebe, a ne zbog EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2020, 12:47

Šib: Srbija sprovodi reforme zbog sebe, a ne zbog EU

Srbija sama određuje brzinu kojom će se kretati ka Evropskoj uniji, izjavio je ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib i izrazio uverenje da će Srpska napredna stranka koja je na izborima osvojila vrlo ubedljivu većinu i nadalje voditi zemlju odlučno u pravcu EU.

"Srbija vrši reforme za sebe i da bi bila spremna za pristup EU, a ne za nas. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << SNS je na ovim izborima osvojio vrlo ubedljivu većinu - uveren sam da će i nadalje voditi zemlju odlučno u pravcu EU. Kad Srbija bude spremna, biće spremna i EU", rekao je Šib za današnji "Kurir".

Kako je naglasio, Srbija sama određuje brzinu kojom će se kretati ka EU i to reformama koje su neophodne za preuzimanje standarda EU, posebno u oblastima vladavine prave, zaštite ljudskih prava i demokratije, a reč je o ciljevima koje je Srbija - u dogovoru sa EU - sama sebi postavila.

Napominjući da zapadni Balkan ima evropsku perspektivu, Šib kaže da je tokom brojnih ovdašnjih susreta zaključio da postoji velika blagonaklonost prema EU, te da se takođe uverio i da građani vide ogromnu podršku koju Unija ovde godinama pruža.

Govoreći o tek završenim izborima, Šib kaže da je SNS postigao ubedljiv rezultat i da je samim tim je preuzeo i veliku odgovornost.

Šib je ocenio da je prava šteta što je politička ponuda po raznovrsnosti sadržaja za glasače bila ograničena, a da će opozicione stranke koje su bojkotovale izbore morati same da evaluiraju rezultate ovih izbora.

Na pitaje koje su „crvene linije“ za Nemačku kad je reč o konačnom rešenju za Kosovo, Šib kaže da Berlin u tom procesu nije stranka.

“Uvereni smo da se u dijalogu o normalizaciji odnosa krije velika šansa. Ukoliko uspemo da nađemo rešenje kojim se jačaju stabilnost i mir u regionu, onda se time postavlja i temelj za ekonomsku obnovu celog regiona. Radi se o tome da se svim ljudima koji žive na Kosovu - kako Srbima, tako i Albancima - otvori perspektiva tamo gde im je ognjište”, rekao je on.

Povodom sve većeg angažovanja administracije predsednika SAD Donalda Trampa u rešavanje tog pitanja, Šib ističe da se format dijaloga nije promenio.

“Dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa se vodi uz posredovanje EU. S Miroslavom Lajčakom, kao specijalnim izaslanikom za dijalog, ovaj je zadatak u najboljim rukama. Lajčak je izuzetno iskusan diplomata i poznavalac regiona koji uživa podršku nemačke vlade”, zaključio je Šib.

Ambasador je najavio da će ključna tema predsedavanja Nemačke EU od 1. jula biti suzbijanje ekonomskih i socijalnih posledica pandemije korona virusa.

"Zajedno želimo da ponovo osnažimo Evropu. Srpska privreda će, takođe, profitirati od ovih programa, zato što je usko povezana sa evropskom ekonomijom. Nemačka je najveći trgovinski partner Srbije. Bliska saradnja Nemačke i EU sa Srbijom će i ubuduće predstavljati noseći stub razvoja u Srbiji i u celom regionu", rekao je Šib.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.