Izvor: RTS, 22.Jun.2021, 12:54

Selaković: Zahvalnost Italiji na podršci, u novembru zajednička sednica dve vlade

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da Italija podržava nastavak proširenja Evropske unije i zahvalio vladi te zemlje što podržava Srbiju u procesu evropskih integracija. Dijalogom do konačnog rešenja između Beograda i Prištine, poručio italijanski ministar Di Majo.
Nakon sastanka sa italijanskim kolegom Luiđijem di Majom, Nikola Selaković je na zajedničkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konferenciji za medije rekao da će se u novembru održati zajednička sednica vlada Srbije i Italije koja će biti praćena biznis forumom.

Selaković je poručio da Srbija i Italija imaju dugu tradiciju dobrih i prijateljskih odnosa, kao i da je Italija jedan od najvažnijih naših političkih i ekonomskih partnera u EU.
"Sa zadovoljstvom konstatujem da su naši strateški odnosi, uspostavljeni još pre 12 godina, razvijeni u praktično svim institucionalnim oblastima, da su veoma stabilni i konsolidovani", rekao je šef srpaske diplomatije.
Kaže da je sa italijanskim kolegom razgovarao o svim temama koje su od interesa za obe zemlje i dodao da su konstatovali da se ekonomska saradnja izmeđe dve zemlje u ovoj godini razvija u dobrom smeru, kao i da pokazuje znake oporavka nakon pandemije.
Ministar dodaje i da interesovanje italijanskih investitora za tržište Srbije ne opada, već ima tendenciju rasta.
Selaković navodi da Srbija posetu šefa italijanske diplomatije smatra izuzetno značajnom i pravovremenom, s obzirom na potrebu, dodaje, da se se reafirmiše pozitivna agenda, i da se vrednuje ono što jeste uspeh Srbije, kako u regionalnoj politici, tako i na planu evropskih integracija.
Podseća da se poseta italijanskog ministra realizuje nepuna tri meseca nakon njegove posete Rimu, kada je između dva ministarstva potpisan Sporazum o saradnji i razumevanju kojim su definisani konkretni vidovi saradnje od političkih konsultacija, razmene iskustava, razmene iskustava u oblasti ekonomske diplomatije...
Tema razgovora, dodaje Selaković, bila i stanje u regionu, te navodi da je kolegu iz Italije upoznao sa pregovorima koji se vode između Beograda i Prištine, kao i sa poslednjom rundom razgovora u Briselu koja se održala 15. juna.
Navodi da je zamolio italijanskog kolegu na podršci da se do normalizacije odnosa dođe kroz dijalog.
Di Majo: Dijalogom do konačnog rešenja između Beograda i PrištineItalija je uverena da je pomoć koju pruža Brisel, uz punu podršku SAD, dijalogu između Beograda i Prištine, istorijska prilika za obe strane i zato pružamo veliko ohrabrenje da nastave sa pregovaranjem kako bi se našlo rešenje i da bi raskrstili sa prošlošću, izjavio je šef italijanske diplomatije.
Na zajedničkoj konferenciji sa kolegom Nikolom Selakovićem, Di Majo je rekao da će to biti poruka koju će za nekoliko sati ponoviti i u Prištini, gde će biti u zvaničnoj poseti.
Di Majo je istakao da je kosovsko pitanje središnje pitanje za stabilnost Zapadnog Balkana i bezbenost čitave Evrope.
Govoreći o evropskom putu Srbije, šef italijanske diplomatije izrazio je nadu da će današnja Međuvladina konferencija u Luksemburgu predstavljati početak intenziviranja dijaloga između Beograda i Brisela.
"Cilj koji treba ostvarati jeste ubrzavanje pregovora za pridruživanje Srbije, jer zaista tvrdimo, sa punim ubeđenjem, da postoji neophodnost rada u tom smeru. Sa ministrom Selakovićem sam razgovarao o važnosti nastavka i napredovanja reformi da bismo pridružili vašu državu Evropi", rekao je Di Majo.
On je čestitao Srbiji na radu koji je ostvarila na tom putu i dodao da je ovo sigurno naporan period za Srbiju, ali da ima potencijal da napreduje sa uspehom, kao i da na tom putu može da računa na pomoć Italije.
"Za nas je proces proširenja na Zapadni Balkan strateški prioritet evropske agende i nastavićemo da činimo sve što je u našoj moći, čak i u Briselu, da bi ulazak svih država iz regiona ostao jedan opipljiv cilj", naglasio je di Majo.
Kaže da je sa ministrom Selakovićem imao produktivan razgovor zasnovan na bilateralnim odnosima i sa velikim optimiznom zbog održavanja buduće sednice vlada Srbije i Italije u novembru.
Govoreći o ekonomskoj saradnji, Di Majo je istakao da je Italija već prvoklasni partner Srbije i dodao da bez obzira na pad usled pandemije, trgovinska razmena između Srbije i Italije je prošle godine iznosila oko tri milijarde evra.
Kaže da Italija sa tačke gledište izvoza trenutno drži istorijski rekord, pa je, ističe, razmena sa Srbijom jedan od stubova tog rasta.
Di Majo navodi da u Srbiji postoji 600 preduzeća koja zapošljavaju više od 40.000 ljudi i dodaje da su ponosni na činjenicu da italijanska preduzeca ulažu u Srbiju.
Poručuje da su politički i ekonomski odnosi između Srbije i Italije odlični, kao i kulturni odnosi, a zahvaljujući, kako kaže, brojnim sličnostima između naša dva naroda.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Di Maio u Prištini: Italija odbacuje diskusije o promeni granica

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Jun.2021

Ministar spoljnih poslova Italije Luigi Di Maio poručio je u Prištini da njegova zemlja odlučno odbacuje diskusije o promenama granica na Balkanu.  Di Maio je u govoru, održanom pred poslanicima u Skupštini Kosova, rekao da je „samo konkretna evropska perspektiva u stanju da preokrene obnavljanje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.