Sankcije SAD su zavera protiv EU

Izvor: B92, 17.Jul.2014, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sankcije SAD su zavera protiv EU"

Moskva -- Rusija se ne plaši novih, kao ni prethodnih sankcija SAD - tako ističu svi oni koji su sa vlašću povezani, od predsednika do savetnika u ministarstvima.

U prvi plan se ističe to da su američke sankcije zavera protiv Evrope i pokušaj da se uništi ekonomski konkurent.

"Zadatak je uplašiti Evropu što je više moguće, uništiti ekonomske veze Evrope i Rusije i na taj način posle uvaliti Evropi gas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po bilo kojoj ceni, s tim da Evropa plati svoj deo za globalnu bezbednost. To je primitivna i vrlo odvratna igra", kaže Josif Diskin, član saveta pri ministarstvu ekonomskog razvoja.

Nezavisni ekonomisti, međutim, ističu da su se i dosadašnje sankcije već odrazile na ekonomiju Rusije.

"Finansijsko tržište je u padu, kao i rublja. Krediti za ruske kompanije u američkim bankama su znatno poskupeli. Isključivanje naših krupnih proizvođača sirovina iz dugoročnih i srednjoročnih tržišta je takođe minus. Međutim, ove kompanije imaju veliku količinu gotovine i mogu da obavljaju tekuća plaćanja u narednih par godina. Ali ja se tome ne bih radovao, jer u tom slučaju neće moći da investiraju", kaže Valerij Mironov, iz Više škole ekonomije.

Rusija zbog sankcija neće promeniti politiku prema Ukrajini, uverava ekonomista Mihail Hazin, nekadašnji član predsedničke administracije. U sankcijama on vidi političku igru Zapada protiv Putina lično.

"Politički cilj SAD je da se svrgne Putin kroz novi Majdan. Nije stvar u tome šta same sankcije predstavljaju, već kako se koriste. Svi su svesni toga da će na jesen doći do realnog pogoršanja kvaliteta života stanovništva, te je zadatak američke propagande da se našem stanovništvu i našim privrednicima dokaže da je za sve kriv zli Putin", kaže Mihail Hazin, iz konsultantske firme „Neokon“.

Pad ruske ekonomije, poskupljenja i realni pad kvaliteta života ekonomsti su Rusiji predviđali i pre početka ukrajinske krize. Pripajanje Krima i prateći troškovi i međunarodne posledice su, smatraju ekonomisti, taj scenario približili.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.