Sanino: NATO nije uslov za EU

Izvor: B92, 03.Apr.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanino: NATO nije uslov za EU

Beograd -- Zamenik generalnog direktora Direktorata EK za proširenje Stefano Sanino je kazao da članstvo u NATO nije uslov za članstvo u EU.

"Ne mogu da govorim u ime NATO-a, ali ono što mogu da kažem jeste da neke države članice EU nisu članice NATO-a, kao i da neke evropske članice NATO-a nisu u EU", kazao je Sanino.

On je u intervjuu "Politici" istakao da je sada pravo vreme da se Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije do kraja posveti sprovođenju reformi i da veruje da će država i građani zajedno sa EU raditi na poslu koji prethodi članstvu.

On je ocenio da puna saradnja Beograda sa Hagom ne bi trebalo da bude problematična i da za tu saradnju "postoji izražena politička volja", kao i da je započeti dijalog s Prištinom korak u pravom smeru - prema članstvu u EU.

"Saradnja s Hagom ne bi trebalo da je problematična, ali napori i posvećenost moraju biti pojačani. Kada je reč o Kosovu, razumem da je to veoma osetljivo pitanje za Srbiju. Mislim da je odluka o zajedničkoj rezoluciji Srbije i EU u UN bila dobra, kao i odluka o započinjanju dijaloga s Prištinom u veoma konstruktivnom duhu saradnje", kazao je on.

Kada je reč o mišljenju i preporuci EK u vezi s kandidaturom Srbije, to je odluka koja će biti doneta na osnovu više elemenata, rekao je Sanino, dodavši da je komesar Štefan File bio veoma jasan i nabrojao sve elemente.

Sanino je precizirao da su to - vladavina prava, reforma pravosuđa, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, finansiranje partija, blanko ostavke, ocena regionalne saradnje, saradnja s Tribunalom u Hagu.

"Donećemo sud o tome na osnovu rezultata rada u svim oblastima. Dosta je urađeno, ali ima još posla koji treba obaviti... Verujem da rekonstruisana Vlada sada može da se fokusira na prioritete koje je sama odredila i koji su isti kao i evropski. Sada treba nastaviti posao i sarađivaćemo veoma blisko narednih meseci, znajući da nije ostalo još mnogo vremena", kazao je on.

Što se tiče pravosudne reforme, on je kazao da je bilo početnih teškoća ali da ona sada „ide u dobrom smeru".

"Mislim da je, ako izuzmemo početne probleme koji su identifikovani do kraja prošle godine, tamo urađen ozbiljan posao uz blisku saradnju sa Savetom EU, Venecijanskom komisijom i našim ekspertima i verujem da smo sada na dobrom putu".

Sanino je rekao da bi voleo da vidi konkretne rezultate u proceduri za reizbor sudija i tužilaca, navodeći da je uveren da će se to desiti, "jer vidimo ozbiljnost ministarke pravosuđa (Snežane Malović) i njenih kolega koji rade na tom pitanju".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.