Samit EU-Zapadni Balkan: Potpisan sporazum o smanjenju cena u romingu

Izvor: VOA, 06.Dec.2022, 12:55

Samit EU-Zapadni Balkan: Potpisan sporazum o smanjenju cena u romingu

BEOGRAD - U glavnom gradu Albanije održava se samit 27 članica EU i zemalja Zapadnog Balkana, prvi put van neke članice EU. Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je pred početak samita da se zemljama Zapadnog Balkana nudi članstvo u EU i da je to jedan od razloga zbog kojih se samit ovoga puta održava u Tirani. Sastanku prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u ponedeljak ipak odlučio da ode u Tiranu, pošto je danima najavljivao da to neće učiniti zbog poslednjih dešavanja na Kosovu - imenovanja Nenada Rašića za ministra u kosovskoj vladi. On je novinarima u Tirani rekao da je njegovo prisustvo "dobra prilika da se čuva interes zemlje" i da je bolje biti "za stolom nego na stolu, jer kada ste na stolu onda ste meni", prenosi FoNet. Najavio i da će imati niz bilateralnih sastanaka sa liderima važnih evropskih zemalja. Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja je takođe u Tirani, odbacila je mogućnost susreta sa predsednikom Srbije i najavila da će Kosovo podneti zahtev za kandidaturu za članstvo u EU do kraja godine. Pred početak samita telekomunikacioni operateri iz balkanskih i EU zemalja potpisali su deklaraciju o smanjenju cena u romingu od 1. oktobra 2023. godine. Potpisivanju dogovora prisustvovali su lideri zemalja Zapadnog Balkana. U regionu od jula 2021. nema roming tarifa, pa važe cene operatera iz matičnih zemalja. Evropska unija pripremila je paket podrške u sektoru energetike za zemlje Zapadnog Balkana vredan milijardu evra, od kojih je 500 miliona evra za hitne potrebe, dok će ostatak novca biti raspoređen u vidu kratkoročnih i srednjoročnih mera, navodi se u dokumentima za današnji samit EU - Zapadni Balkan u Tirani, prenosi FoNet. Od 500 miliona evra za hitne mere podrške domaćinstvima, malim i srednjim preduzećima, Srbija može da računa na budžetsku podršku od 165 miliona evra, Severna Makedonija i Albanija na po 80 miliona evra, Kosovo 75 miliona evra, Bosna i Hercegovina 70 miliona evra, a Crna Gora na 30 miliona evra. Očekuje se da lideri EU zatraže od kandidata za članstvo da se usklade sa spoljnom i bezbednosnom politikom Brisela i uvedu sankcije Rusiji, kao i da ažurnije implementiraju evropske stadarde u domenu vladavine prava, rodne ravnopravnosti, zaštite manjina, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU koja nije uvela sankcije Rusiji. Evropski parlament je u nedavnoj rezoluciji uslovio dalji napredak Srbije u pregovorima uvođenjem sankcija Rusiji. Jedna od tema samita u Tirani biće i migracije, budući da je u EU sa Balkana stigao veliki broj ilegalnih migranata u poslednje vreme. Evropska komisija je u ponedeljak usvojila Akcioni plan za Zapadni Balkan, sa ciljem da se pobošlja saradnja EU i država Zapadnog Balkana u borbi protiv ilegalnih migracija.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"Samit u Tirani jasan signal da region pripada Evropi, a ne Rusiji ili Kini"

Izvor: VOA, 06.Dec.2022

U glavnom gradu Albanije održan je samit 27 članica EU i zemalja Zapadnog Balkana, prvi put van neke članice EU. Lideri su na kraju samita ugaslasili  deklaraciju, u kojoj se, između ostalog, potvrđuje perspektiva za članstvo zapadnobalkanskih država i pozivaju zemlje kandidati da usklade spoljnu...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.