Šabac: Nagrada školi primenjenih umetnosti

Izvor: RTS, 06.Jan.2019, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabac: Nagrada školi primenjenih umetnosti

Na likovnom konkursu "Čime ćemo obogatiti Evropsku uniju?", koju je za učenike srednjih škola u Srbiji raspisala organizacija EU PRO, Škola primenjenih umetnosti iz Šapca, proglašena je za najbolju. U pobedničkoj ekipi bilo je 10 đaka i mentora.
Mihajlo Pupin >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je svoj narod voleo više od zagledanosti u najviše vrhove nauke i zbog toga je Jovani Todorović najveća inspiracija.
 
"Radila sam ga na digitalnoj tabli, radila sam ga u dva različita programa, znači foto-šop i illustrator, u foto-šopu sam uradila i pozadinu i sve i spojila na kraju", kaže Jovana Todorović, učenica.
"Naši učenici su se istakli pre svega pošto su radili digitalnom tehnikom, digitalnu ilustraciju, sa grafičkom tablom i digitalnom olovkom, Jovana je pokazala visok kvalitet i drago mi je što se naša škola istakla na ovom konkursu", navodi Josipa Čok, mentor.
Minijature izuzetne lepote u rukopisnoj knjizi iz 12. veka, Šabački učenici proučavaju na časovima kaligrafije.
"Drago mi je što sam doprinela da naša škola bude izabrana za najbolju, izabrala sam da radim Miroslavljevo jevanđelje, zbog toga što je lepota Miroslavljeog jevanđelja poznata širom sveta kao neiscrpna inspiracija za dalje istraživanje i izražavanje", kaže Katarina Barišić, učenica.
Pored Škole primenjenih umetnosti na konkurs su stigli radovi iz još 60 obrazovnih ustanova.
"Vrlo smo ponosni na ovu nagradu, zato što je samo jedna srednja škola imala mogućnost da bude proglašena za najbolju, na osnovu poslatih radova, kvaliteta radova i na osnovu uloženog truda u organizaciju internog konkursa", kaže Nevenka Đokić, direktorka Škole primenjenih umetnosti. I dodaje: "Sama tema konkursa je bila inspirativna za sve učenike, mnogo je ljudi, događaja i tvorevina kojima je naša zemlja kao jedna mala zemlja već zaslužila svoje mesto u svetu, ali mi i te kako imamo da pružimo i pokažemo pa je i ovaj konkurs jedan od načina za prepoznavanje tih kvaliteta".
Kao nagradu, Škola primenjenih umetnosti dobila je laptop, projektor i prateću opremu. Cilj konkursa bio je da inspiriše učenike srednjih škola da razmišljaju o Srbiji kao državi koja ima bogatu istoriju, tradiciju i kulturno nasleđe, ali i moderno društvo koje promoviše evropske vrednosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.