SRBIJA U EU, ALI NIKAKO BEZ KOSOVA Francuska poslanica nedvosmisleno za produbljenje odnosa Beograda i Pariza

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Sep.2023, 13:07

"SRBIJA U EU, ALI NIKAKO BEZ KOSOVA" Francuska poslanica nedvosmisleno za produbljenje odnosa Beograda i Pariza

Menaš je kazala da politički odnosi Srbije i Francuske nisu na samom vrhuncu i da uvek može više i bolje.

Predsednica parlamentarne grupe francusko-srpskog prijateljstva, Jael Menaš, poslanica francuske stranke Nacionalno okupljanje, izjavila je da podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali nikako bez Kosova.

- Podržavamo ulazak Srbije u EU, ali nikako bez Kosova, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je za nas pokrajina Srbije - rekla je Menaš u intervjuu za današnju Politiku, napominjući da njen pokret ima stav da su Srbija i Kosovo nerazdvojivi.

Na pitanje šta misli o planu predsednika Francuske, Emanuela Markona, i nemačkog kancelara, Olafa Šolca, za rešavanje pitanja Kosova, Menaš je odgovorila da ne očekuje previše od tog plana jer smatra da "svaki pristup koji legitimiše Kosovo kao nezavisnu državu legitimiše i stradanje srpskog naroda od strane Albanaca".

- Znam da je dosta toga potpisano još pre 10 godina i ništa nije poštovano. Ja bih podržala nove planove, ali smatram da mora da se poštuje ono što je obećano pre 10 godina. I lično, ali i kao članica ove stranke, ne očekujem previše od tog plana - rekla je ona.

- To je i jedna želja lidera naše grupacije, Marin le Pen, da produbimo srpsko-francuske odnose - rekla je ona i dodala da će se na tome raditi.

Kako je pojasnila, uloga predsednika grupe prijateljstva sa Srbijom jeste da produbljuje odnose dve zemlje.

- Da se francuski narod upoznaje sa vašom kulturom, istorijom, sa vašim identitetom i da se to prijateljstvo produbljuje kroz organizaciju različitih manifestacija - dodala je ona.

Menaš je rekla da posebno na tome treba da se radi sa mlađom populacijom Francuza, ali i sa srpskom dijasporom, kako bi se francuska javnost bolje upoznala sa srpskom kulturom, koja nije toliko poznata Francuzima.

Istakla je da se održava veza sa srpskom dijasporom u Francuskoj i da postoje brojna udruženja u Parizu.

- To je jedan od zadataka koji imam kao predsednica grupe prijateljstva. Brojni su događaji koje organizuje srpska dijaspora - dodala je ona.

Menaš je rekla da je 28. juna prisustvovala komemoraciji na srpskom vojničkom groblju u Parizu.

- Srbi su u određenim područjima stradali čak i više od Jevreja - naglasila je ona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.