SAD i EU za saradnju sa Dačićem

Izvor: BKTV News, 28.Jun.2012, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i EU za saradnju sa Dačićem

SAD će sarađivati sa svakom vladom koja u Srbiji bude formirana na legitiman način, izjavila je portparolka Stejt departmenta Viktorija Niland.
Ona je dopisniku Tanjuga u Vašingtonu, na pitanje da li će SAD saradjivati sa vladom koju bi formirale SNS i SPS, rekla da ne želi da prejudicira ishod pregovora o vladi, ali da su SAD generalno spremne >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da saradjuju sa svakom vladom koja bi bila formirana na legitiman način.
Generalni direktor za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino prvi je strani funkcioner koji se reagovao na to da je Ivica Dačić mandatar nove Vlade Srbije.
On je izjavio da EU nema razloga da ne veruje u proevropsku orijantaciju nove vlade i da mandatar Ivica Dačić predstavlja “element kontinuiteta”. “Pažljivo ćemo posmatrati buduće poteze nove vlade u Srbiji, ali nema razloga da ne verujemo da će ona biti proevropska”, rekao je Sanino na tribini o Zapadnom Balkanu održanoj u Briselu.
“Dačić je bio i u prethodnoj vladi, tako da predstavlja element kontinuiteta”, istakao je Sanino.
On je na primedbu iz publike da su predsednik Tomislav Nikolić i mandatar Dačić svojevremeno učestvovali u kreiranju politike Slobodana Miloševića odgovorio da se treba okrenuti budućnosti.
“Kad bi se gledalo ko je u današnjem italijanskom parlamentu u prošlosti bio fašista ili komunista, tri četvrtine poslanika bi trebalo odstraniti”, rekao je Sanino i dodao da će se nova vlada meriti kroz dela, a ne ličnosti.
Roza Balfur iz briselske analitičke grupe Centar za evropsku politiku (EPC) rekla je na istoj tribini da biografije novih srpskih lidera “ne obećavaju”, ali da treba sačekati i videti kako će se stvari razvijati.
“Prošlost se na Balkanu stalno vraća”, konstatovala je Balfur.
Novinar londonskog Ekonomista Tim Džuda, koji je takodje učestvova na panelu, rekao je da izazovi koji stoje pred Srbijom nisu ni Bosna ni Kosovo, već teško stanje u privredi i nezaposlenost od 24 odsto.
“To je ono što nova vlada mora da reši ako hoće da zemlju povede napred”, rekao je Džuda.
Jedan zvaničnik EU koji je želeo da ostane anoniman izjavio je Tanjugu da u Briselu “nisu oduševljeni” imenovanjem Dačića za mandatara, ali da će svejedno saradjivati sa novom vladom.
“Odavno smo navikli da radimo sa onim što imamo, a ne sa onim što bismo želeli”, rekao je ovaj funkcioner.
Izvor: Agencije
Tweet
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.