Rusija unela razdor u EU; Povredili su nam dostojanstvo VIDEO

Izvor: B92, 08.Feb.2021, 18:58

Rusija unela razdor u EU; "Povredili su nam dostojanstvo" VIDEO

Šef evropske diplomatije Žosep Borelj suočio se nakon neuspešne misije u Moskvi sa zahtevima da podnese ostavku.

U trenutku zategnutih odnosa sa Rusijom, pojedine članice EU svojom odbranom ruskog gasovoda Severni tok dodatno produbljuju podele u Evropi i u transatlantskom partnerstvu, piše portal EU obzerver, a prenosi EURACTIV.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Estonski evroposlanik Riho Teras uputio je predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen pismo u kojem je ocenio da ona treba da preduzme mere protiv Borelja, ako on sam ne podnese ostavku.

Teras je pozvao i druge poslanike da potpišu pismo, u kojem je naveo da je Borelj "naneo ozbiljnu štetu ugledu EU" i "dostojanstvu" sopstvene funkcije visokog predstavnika.

Pa iako Evropski parlament nije nadležan da donosi odluku o sudbini visokog predstavnika i pismo verovatno neće imati nikakve posledice, ono, kako navodi EU obzerver, pokazuje koliko je Boreljovo ponašanje razbesnelo pojedine, posebno istočne članice EU.

Borelj je nedavno samoinicijativno otputovao u Moskvu kako bi pokrenuo "strateški" dijalog i pozvao na oslobađanje uhapšenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Međutim, ruske vlasti su, dok je Borelj boravio u Moskvi, proterale trojicu zapadnih diplomata i kritikovale EU kao nepouzdanog partnera, a visoki predstavnik ne samo da nije uspeo ništa da učini za za Navaljnog, već je u razgovorima kritikovao politiku SAD prema Kubi i hvalio rusku vakcinu, piše portal.

Po povratku, da bi se odbranio od sve glasnije kritike, Borelj je na svom blogu napisao da je bio žrtva "agresivno režirane konferencije za novinare u Moskvi" i da je za proterivanje diplomata saznao preko "društvenih mreža".

"Rusija sve više kida veze sa Evropom", ocenio je Borelj i preporučio uvođenje ciljanih sankcija protiv pojedinih ruskih zvaničnika.

Pa ipak, neki detalji koji su postepeno isplivali o samo poseti dovode u pitanje i procenu visog predstavnika, piše portal.

Citirajući diplomatske izvore, EU obzerver piše da je Borelj uoči posete tražio da se sretne sa zamenikom ruskog premijera i jednim visokim bezbednosnim zvaničnikom, i da je negativan odgovor Moskve trebalo da bude dovoljan znak upozorenja i razlog da otkaže posetu.

Istovremeno, piše portal, ni Francuska, Nemačka i Austrija, stajući odlučno u odbranu projekta gasovoda Severni tok 2 sa Rusijom, nisu mnogo učinile da odbrane "dostojanstvo" EU.

EU obzerver podseća da je nemačka kancelarka Angela Merkel prošlog petka najavila da će, uprkos potezima Rusije, izgradnja gasovoda biti nastavljena, a da se na istoj video-konferenciji francuski predsednik Emanuel Makron u potpunosti solidarisao sa njom, iako je to bilo nedugo posle proterivanja zapadnih diplomata, među kojima i jednog Nemca.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je dva dana kasnije za nemački dnevnik Velt am zontag pozdravio odluku nemačke vlade da ostane pri planovima za izgradnju Severnog toka 2.

Pa ako je Borelj uspeo da iritira Amerikance svojom kritikom njihove politike prema Kubi, to nije ništa u poređenju sa štetom koju transatlantskim odnosima može da nanese gasovod Severni tok, ocenjuje EU obzerver.

U tekstu se podseća da su SAD već pokušale da zaustave taj projekat uvodeći sankcije evropskim preduzećima uključenim u njegovu izgradnju, a da je prošle sedmice Stejt department pojasnio da i novi predsednik Džo Bajden deli mišljenje da je to za Rusiju sredstvo kojim jača uticaj na zapad i potkopava atlantsku bezbednost.

EU obzerver podseća da se i u samoj Nemačkoj čuju glasovi da se projekat zaustavi i da to traže nemački Zeleni, ali i pojedinci iz vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel.

Unutrašnji sukobi, oko Borelja i oko Severnog toka, ukazuju da je Rusija po svoj prilici danas "najtoksičnije pitanje za EU i za tranatlantsku spoljnu politiku".

"Rusi su napravili koreografiju Borelove posete kako bi pojačali svađe u samoj EU. Pojedine (istočne i nordijske) članice EU reći će da su govorile Borelu da ne ide u Moskvu. A on će se opravdavati. Berlin, Pariz, Madrid i Rim će stati u njegovu odbranu. A Rusija će dobiti ono što je htela... još dublje podele u EU", prenosi EU obzerver ocenu neimenovanih izvora iz EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Der Lajen podržala Borela nakon zahteva evroposlanika za njegovom smenom

Izvor: N1 televizija, 08.Feb.2021

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borel ima punu podršku predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, izjavio je njen predstavnik za medije Erik Mamer, povodom zahteva više od 70 evroposlanika da šef evropske diplomatije bude smenjen zbog "ponižavajuće"...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.