Rusija i EU sagradile mostove

Izvor: Vostok.rs, 06.Jun.2013, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i EU sagradile mostove

06.06.2013. -

Ugovor za isporuke u Siriju ruskih zenitno-raketnih kompleksa S-300 za sada nije realizovan. To je izjavio predsednik RF Vladimir Putin na konferenciji za štampu samita Rusija-EU u Jekaterinburgu.

Lideri RF i ES se nadaju da će se Sirija oprostiti od oružja i pozdraviti diplomate. Radi toga Moskva i Brisel nameravaju da nastave rad na pripremi konferencije za Siriju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<
Vladimir Putin, Herman Van Rompej i Žoze Manuel Barozu nekoliko dana su razmatrali situaciju u Siriji. Rusija ima pretenzije prema EU povodom ukidanja zabrane za isporuke oružja sirijskoj opoziciji. EU ima pretenzije prema Rusiji povodom pitanja prodaje zenitno-raketnih kompleksa vladi Sirije. Vladimir Putin je ponovo odgovarao na njih.

- S-300 je jedan od najboljih kompleksa PVO u svetu. Mi ne želimo da poremetimo ravnotežu u tom regionu. Ugovor je potpisan pre nekoliko godina, za sada nije realizovan.

Međutim, glavno sirijsko pitanje je danas: hoće li biti održana međunarodna konferencija o Siriji. Nedavno je ono bilo konkretnije: kada će ona biti održana. Međutim, posledni koraci EU ugrožavaju njeno održavanje. Pri tome je šef Evropskog saveta Herman Van Rompej je požurio da podseti: mada EU nije produžila embargo, neke zemlje su odlučile da za sada ne isporučuju oružje u Siriju, da bi pružile šansu pregovorima.

U Ženevi čekaju sve, ko pristaje na dijalog. Međutim, u Siriji ima i onih, koji očito nisu spremni za to, istakao je Putin.

- Nedavno su na TV pokazali, kako članovi oružane opozicije vade unutrašnje organe svojih oponenata i jedu ih. Nadam se, ti ljudi neće učestvavati u konferenciji u Ženevi. Inače bi mi bilo teško osigurati bezbednost ruskih učesnika, kao i moju.

Sirija je potisnula ne samo međunarodni dnevni red sa tradicionalnim za takve susrete pitanjima. Već u toku nekoliko godina su glavna pitanja: trgovina, isporuke nafte i gasa, ukidanje viza između Rusije i EU, priprema Novog bazičnog sporazuma. Na konferenciji za štampu je Vladimir Putin rekao da postoje problemi, ali će oni uvek biti.

Gosti iz EU su takođe pokušali da izbegnu probleme. Žoze Manuel Barozu veoma radosno je objavio da je uspelo napredovanje u olakšanju viznog režima.

- EU je spremna da završi pregovore u zaključivanju sporazuma o olakšanju viznog režima. Potrebno je samo precizirati tehničke detalje.

Govoriti o bezviznim putovanjima u prestonici Urala – na granici Evrope i Azije – naročito je simbolično. Šefovi EU znaju o geografskim osobinamah Jekaterinburga. Zato su predložili da se Uralske planine nazivaju ne granicom, već mostom među Evropom i Azijom. Na pregovorima, prema njihovim rečima, oni su takođe gradili mostove.

U Jekaterinburgu se raduju međunarodnoj pažnji. Danas se grad bori za pravo održavanja Svetske univerzalne izložbe EKSPO-2020. godine. Šta će pokazati komisiji za procenu Međunarodnog biroa izložaba, već su pogledali Vladimir Putin, Herman Van Rompej i Žoze Manuel Barozu.Iduće nedelje će u Parizu biti održana redovna selekciona etapa za gradove-kandidate.

Olga Denisova,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.