Rusija: Srbima iznuđen sporazum

Izvor: B92, 09.Avg.2011, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Srbima iznuđen sporazum

Moskva -- Moskva je pozvala UN, NATO i Evropsku uniju da ne dozvole da Priština silom potčini srpske delove Kosova.

Podsećajući da je 5. avgusta usaglašen privremeni plan kontrole na administrativnoj granici Lukaševič je ocenio da je reč o "iznuđenom sporazumu".

"Pozivamo UN, NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i EU, koji su prisutni u pokrajini, da iskažu maksimalnu odgovornost kako se ne bi dopustio takav scenario", navodi portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandra Lukaševiča.

On je "izrazio žaljenje" što postoji velika verovatnoća da se i pored tog sproazuma, "Priština ne odupre iskušenju da pokuša da silom potčini srpske rejone na Kosovu".

U saopštenju se navodi da ne treba ignorisati zabrinutost stanovništva na severu Kosova koje, s obzirom na "gorko iskustvo, ne veruje u obećanja albanskih vlasti na Kosovu".

U izjavi Lukaševiča se navodi da je cilj sporazuma da se smanji napetost, ali da je Moskva čvrsto uverena da takvi sporazumi treba najpre da odgovaraju ljudima u čijim se interesu oni donose, odnosno samih stanovnika pokrajine.

On je ocenio i da Savet bezbednosti UN, u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, treba da stalno kontroliše situaciju na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RUSIJA: NE DOZVOLITI PRIŠTINI DA POTČINI SEVER KOSOVA!

Izvor: Kurir, 09.Avg.2011

Pozivamo UN, NATO i EU, koji su prisutni u pokrajini, da iskažu maksimalnu odgovornost kako se ne bi dopustio takav scenario, navodi se u pisanoj izjavi portparola ruskog ministarstva spoljnih poslova..MOSKVA - Moskva je danas pozvala UN, NATO i Evropsku uniju da ne dozvole da Priština silom potčini...

Nastavak na Kurir...

Rusija: EU, NATO i UN da spreče Prištinu da potčini sever Kosova

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Avg.2011, 10:24

MOSKVA - Moskva protiv nasilnog uspostavljanja kontrole

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.