Rusija: EU, NATO i SAD jure da uvuku Skoplje u NATO

Izvor: RTS, 01.Okt.2018, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: EU, NATO i SAD ''jure'' da uvuku Skoplje u NATO

Reakcija Evropske unije, SAD i NATO na rezultat makedonskog referenduma samo dokazuje da su namerili da tu državu uvuku u NATO što je pre moguće, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
U saopštenju ruskog ministarstva se navodi da uprkos činjenici da dve trećine građana Makedonije nije podržalo Prespanski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sporazum, lideri Evropske unije, NATO i Vašington požurili su da pozdrave rezultat glasanja.

"Očigledno, oni pokušavaju da uvuku Skoplje u NATO što je pre moguće, bez obzira na mišljenje makedonskog naroda", navodi se u saopštenju, prenosi Tas.
Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini i komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han ocenili su da je velika većina onih koji su juče izašli na referendum u Makedoniji rekla "da" Prespanskom sporazumu o imenu države, ali i njenom evropskom putu.
SAD su pozdravile ishod referenduma, a u saopštenju portparolke Stejt departmenta Heder Nojert, snažno se podržava puna primena Prespanskog sporazuma, "koji će omogućiti Makedoniji da zauzme svoje pravo mesto u NATO i EU, doprinoseći regionalnoj stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu".
Jučerašnji referendum o promeni imena Makedonije nije uspeo, jer nije glasalo potrebnih 50 odsto plus jedan, ali je velika većina onih koji su izašli, njih čak 90, glasalo za promenu imena i pristupanje EU i NATO.
Pogledaj vesti o: NATO,   Vašington

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evro-izvestilac za Makedoniju: Sudbina makedonskog naroda i države na probi

Izvor: Beta, 01.Okt.2018

Izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju, slovenački evroposlanik Ivo Vajgl, pozvao je danas makedonske političare da se ujedine oko projekta evropske i evro-atlanske budućnosti Makedonije.Agencija HINA podseća da je na jučerašnjem referendumu 91 odsto birača podržalo sporazum s Grčkom...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.