Ričard Grenel uputio podršku EU za pregovore oko Kosova

Izvor: VOA, 08.Jul.2020, 13:24

Ričard Grenel uputio podršku EU za pregovore oko Kosova

Specijalni predstavnik američkog predsednika za dijalog između Kosova i Srbije Ričard Grenel podržao je lidere Evropske unije u novom pokretanju dijaloga između Kosova i Srbije, uz poruku da mu je drago što su Evropljani sazvali sastanak 10. jula radi daljih razgovora. "Nudimo našu potpunu podršku i zahvalni smo na njihovom vođstvu", napisao je Grenel u prvom u seriji poruka na Tviteru. Rekao je da se nada da će "važno pitanje vizne liberalizacije" za građane Kosova biti završeno na ovom sastanku. Grenel je dodao da su Sjedinjene Američke Države naporno radile na naglašavanju ekonomske normalizacije između dve strane, jer veruje da je to prvi presudan korak u ovom dugom političkom sporu. "Nadam se da će Evropljani sprovesti do sada postignute ekonomske sporazume između Kosova i Srbije o železničkoj i vazdušnoj liniji. Smatramo da su ovi sporazumi ključni za stvaranje radnih mesta i pružanje nade mladim ljudima", napisao je Grenel. "Nikada nismo verovali u brz dogovor između Kosova i Srbije. I nikada nismo mislili da će naš jedini fokus na normalizaciji ekonomije biti brzo rešenje. Poteškoće i dugoročna politička pitanja lakše će se rešavati kada se dođe do napretka u ekonomskim pitanjima", tvitovao je Grenel. Amrički diplomata na kraju je pozvao međunarodnu zajednicu da nastavi da isprobava nove i kreativne ideje ako želi napredak, odenivši da "narodi Kosova i Srbije zaslužuje potpunu i stalnu pažnju Evropljana".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nadam se da je Tači stavljen van igre"

Izvor: B92, 08.Jul.2020

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber izjavio da se nada da je EU vratila "pod kontrolu" dijalog između Beograda i Prištine...On je rekao i da se glavnu reč više ne vode SAD i Ričard Grenel, kao i da se nada da je Hašim Tači stavljen van dogovora vezanih za dijalog...On...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.