Raste broj zaposlenih u sektoru sporta u EU

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 21:19

Raste broj zaposlenih u sektoru sporta u EU

Broj zaposlenih u sektoru sporta u EU je prošle godine porastao za 10,9 odsto međugodišnje, saopštio je Evrostat.

U 2022. godini je 1,51 miliona ljudi u EU bilo zaposleno u sektoru sporta, što je predstavlja 0,8 odsto svih zaposlenih, dok je 2021. godine u ovom sektoru radilo 1,36 miliona ljudi.

Sektor sporta obuhvata privredne aktivnosti i zanimanja u sportskim timovima i klubovima, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i u fitnes centrima, a u ovu kategoriju spadaju i treneri i samostalni sportisti ili promocija i upravljanje sportskim događajima.

Najveći broj zaposlenih u sektoru sporta su u 2022. godini imale zemlje na severu Evrope, pre svega Švedska - 1,4 odsto svih zaposlenih, kao i Finska i Danska - po 1,2 odsto. Španija i Francuska ih prate u stopu sa 1,1 odsto.

Nasuprot tome, najmanji broj zaposlenih u sportu je registrovan u Rumuniji - 0,2 odsto svih zaposlenih, Bugarskoj - 0,3 odsto, Poljskoj i Slovačkoj - po 0,4 odsto, Hrvatskoj i Litvaniji - po 0,5 odsto.

U sektoru sporta u EU je zaposleno 55 odsto muškaraca i 45 odsto žena, dok je više od trećine zaposlenih u sportu staro između 15 i 29 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.