RT: Sve strane iranskog nuklearnog sporazuma ostaju u potpunoj saglasnosti sa sporazumom - Mogerinijeva

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2017, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Sve strane iranskog nuklearnog sporazuma ostaju u potpunoj saglasnosti sa sporazumom - Mogerinijeva

Izvor: Vostok,RT

Sve strane iranskog nuklearnog sporazuma ostaju u potpunoj saglasnosti sa sporazumom, izjavila je šef spoljne politike EU Federika Mogerini nakon sastanka u formatu "P5+1". Ona je naglasila da je sporazum potencijalno sprečio vojni upad u Iran.

"Ovo je sporazum koji je sprečio nuklearni program i potencijalno sprečio vojnu intervenciju", rekla je Mogerinijeva, nakon sastanka ministara koji predstavljaju šest svetskih sila i Iran na marginama Generalne skupštine UN.

Označavajući razgovore kao iskrenom diskusijom, Mogerinijeva je naglasila da su se sve strane složile da nijedna zemlja nije prekršila uslove sporazuma.

"Svi smo se složili sa činjenicom da ne postoji povreda sporazuma, da su aspekti nuklearnog programa navedeni u sporazumu ispunjeni", dodala je ona.

U očiglednoj vezi sa nedavnim kritikama sporazuma od strane američkog predsednika Donalda Trampa, koji je sporazum označio kao "najgori dogovor o kojem se ikad pregovaraolo", te je obećao da će SAS izaći iz sporazuma, Mogerinijeva tvrdi da "nema potrebe za ponovnim pregovaranjem o delovima sporazuma".

Među pitanjima koja su postavljena na sastanku bila je posvećenost Vašingtona sporazumu, potvrdila je Mogerinijeva.

Govoreći o tome da li smatra da je sporazum efikasan, Mogerinijeva je rekala da bi odgovor na ovo pitanje trebalo da bude isključivo u okviru Međunarodne agencije za atomsku energiju, a koja ima zadatak da prati poštovanje obveza Irana da smanji obogaćivanje uranijuma.

Potencijalno povlačenje SAD iz sporazuma nije bilo na dnevnom redu sastanka, rekla je ona, naglasivši da strane nisu raspravljale o nekim scenarijima koji su proizašli iz Vašingtona.

"Obim nuklearnog sporazuma povezan je sa nuklearnim programom Irana. Postoje i druga pitanja koja su izvan sporazuma, a ova pitanja bi mogla biti rešena u različitim formatima", rekla je Mogerinijeva novinarima, kada su je pitali za Trampove frustracije vezane za sporazum.

Tilerson je potvrdio posvećenost Sjedinjenih Država sporazumu, ali je rekao da Tramp sada procenjuje argumente "sa obe strane" da donese konačnu odluku da li postojeći sporazum zadovoljava interese SAD.

"Imali smo dovoljno vremena da steknemo direktno razumevanje ovog sporazuma i kako funkcioniše. Mislim da je došlo vreme da se donese odluka", rekao je Tilerson, dodajući da mu je predsednik Tramp rekao da je već odlučio o tome, ali da nije otkrio nikakve detalje.

Tilerson je potvrdio da su SAD priznale da Iran ispunjava uslove sporazuma.

"Sa tehničke tačke gledišta, izveštaji nastavljaju da ukazuju i potvrđuju da je Iran u tehničkoj saglasnosti sa sporazumom", rekao je Tilerson, dodajući da će SAD nastaviti nadgledati iransku nuklearnu aktivnost i "preduzimati dodatne korake".

Iako američki diplomata nije dao nikakve detalje o prirodi tih "koraka", on je insistirao da "nijedan" od njih ne bi ostavio SAD "na bilo koji način suprotan našim obavezama prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju". 

Moskva je još jednom izrazila podršku ovom sporazumu, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da strogo poštovanje sporazuma Irana omogućava Teheranu da u potpunosti realizuje potencijal sporazuma u ekonomskoj, političkoj i bezbednosnoj sferi.

"Lavrov je potvrdio da će Rusija nastaviti da doprinosi očuvanju stabilnosti", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.