RT: Premijerka države EU upozorava na zapadni „zamor od rata“

Izvor: Vostok.rs, 09.Okt.2023, 21:37

RT: Premijerka države EU upozorava na zapadni „zamor od rata“

 
Danska premijerka Mete Frederiksen pozvala je članice NATO bloka da „prošire i prodube” svoju posvećenost Ukrajini u njenom tekućem sukobu sa Moskvom, i upozorila da Zapad mora da odbaci sve sugestije „ratnog zamora” kako se situacija nastavlja.
„Moramo biti uz Ukrajinu do gorkog kraja. Sve dok su Ukrajinci spremni da vode ovaj rat za našu slobodu, hajde da odlučimo da se ratni zamor neće dešavati u našoj transatlantskoj zajednici“, izjavila je premijerka na godišnjoj sednici parlamentarne skupštine NATO-a u Kopenhagenu u ponedeljak. Mete Frederiksen, liderka danske vladajuće Socijaldemokratske partije, dodala je da njena vlada radi na „proširenju i produbljivanju“ koalicije zemalja koje su se obavezale da će Kijev snabdevati borbenim avionima F-16 kako bi se suprotstavile nadmoći Rusije u vazduhu. Danska je, zajedno sa Holandijom, predvodila akciju da pomogne u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje avionima F-16, i obavezala se da će isporučiti borbene avione Ukrajini. U avgustu se Norveška takođe obavezala da će isporučiti F-16 Ukrajini. Jedanaest drugih zemalja, uključujući Sjedinjene Države, izjavilo je da će pomoći u obuci ukrajinskih pilota. „Hrabri Ukrajinci i Ukrajinke se bore na bojnom polju“, izjavila je Frederiksenova. „Oni su lice ispravnog protiv pogrešnog, dobra protiv zla“, dodajući da se ukrajinski vojnici „bore našim oružjem, našim projektilima, a uskoro će i Ukrajina upravljati našim F-16“. Danska premijerka je takođe izjavila na skupštini NATO-a da blok mora da bolje koordiniše sa Evropskom unijom u njihovim naporima da nabave i isporuče oružje i municiju kako bi se pomoglo u sporoj kontraofanzivi Kijeva. „NATO je kamen temeljac naše kolektivne bezbednosti“, izjavila je Mete Frederiksen, „ali u isto vreme moramo učiniti više u Evropi. Počinje i završava se sa NATO-om, ali unutar Evrope i unutar Evropske unije moramo učiniti više”. Njeni komentari dolaze usred sugestija, posebno među nekim delovima republikanskih poslanika u Sjedinjenim Državama, da entuzijazam za trošenje blanko čekova na ukrajinsku vojnu pomoć jenjava. Krajem prošlog meseca, skupo i ometajuće gašenje američke savezne vlade sprečeno je u poslednjem trenutku kada je predsednik Džo Bajden potpisao predlog zakona o privremenom finansiranju da bi agencije ostale operativne do sredine novembra. Predlog je odbacio pružanje povećane pomoći Ukrajini, što je ključni prioritet Bele kuće kojem se protivi sve veći broj republikanaca.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Parlamentarna skupština NATO: Alijansa treba da stoji uz Ukrajinu do pobede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2023, 06:41

Parlamentarna skupština NATO pozvala je vlade i države vojnog saveza da nastave da podržavaju Ukrajinu i stoje uz zemlju dok se ne postigne njena pobeda u ratu protiv Rusije. To je u skladu sa rezolucijom Izvršavanje odluka samita u Vilnjusu: ubrzanje prilagođavanja NATO-a, podrška Ukrajini, usvojenoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.