RT: Predsednik države EU preti zatvaranjem granice sa Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 28.Sep.2023, 07:53

RT: Predsednik države EU preti zatvaranjem granice sa Rusijom

 
Letonski predsednik Edgars Rinkevičs izjavio je da je njegova zemlja spremna da zatvori granicu sa Rusijom i Belorusijom, kako bi zaštitila granice NATO-a od masovnog priliva migranata ili drugih neodređenih „hibridnih pretnji“.
Letonski lider je obećao da će preduzeti sve neophodne mere da odbrani granice NATO-a od uočene pretnje tokom sastanka sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom u utorak u Rigi. Baltička nacija je već pojačala svoju graničnu bezbednost i patrole i zatvorila sve kontrolne punktove sa svojim južnim susedom Belorusijom osim jednog kao odgovor na sve veći broj ilegalnih migranata. Migraciona kriza u regionu prvi put je izbila 2021. godine, kada se Belorusija pojavila kao glavna tranzitna tačka za bliskoistočne izbeglice koje pokušavaju da stignu do EU. Dok su previranja uglavnom pogodila Poljsku, prelila su se i na Letoniju i Litvaniju. Zvaničnici u Minsku su više puta negirali optužbe da je to pomoglo povećanju priliva migranata. Ranije ovog meseca, Letonija je takođe zatvorila ulazak u zemlju za automobile sa ruskim registarskim tablicama. Druge baltičke zemlje su uvele sličnu politiku, iako je Litvanija napravila izuzetak za automobile koji prolaze preko njene teritorije do ruske eksklave Kalinjingrad. Taj potez usledio je nakon što je Brisel izjavio da se njegove široke trgovinske sankcije Rusiji odnose i na lične stvari kao što su automobili, telefoni, prtljag, pa čak i šamponi i toaletni papir. Evropska komisija je pozvala članice EU da „procene i razumeju moguće rizike zaobilaženja sankcija” i da zaplene sve takve stvari od vlasnika ruskih pasoša prilikom obavljanja carinskih provera. Moskva je kritikovala restriktivne mere, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je to „čistim rasizmom“ zapadnih zvaničnika. Nakon što su neprijateljstva u Ukrajini eskalirala prošle godine, Riga je takođe nametnula zahtev da ruski državljani koji žele da borave u Letoniji polažu i polože test iz letonskog jezika. Etnički Rusi čine oko četvrtine od 1,8 miliona stanovnika baltičke države, a mnogima je uskraćeno letonsko državljanstvo otkako je Riga proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. U avgustu je vlada upozorila da bi skoro 6.000 ruskih državljana moglo biti deportovano jer ne pokazuju „želju“ za polaganjem ispita.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.