RT: Kratkovida politika SAD i EU izazvala ukrajinsku krizu - Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 13.Jul.2017, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Kratkovida politika SAD i EU izazvala ukrajinsku krizu - Lavrov

Izvor: Vostok, RT

"Od kraja hladnog rata, Moskva se nadala međunarodnom miru i saradnji, ali su određene odluke i akcije naših zapadnih partnera dovele do daljeg razdvajanja u Evropi i u velikoj meri su izazvale ukrajinsku krizu", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.



"Početkom devedesetih godina, SAD i njihovi saveznici su odlučili da se promovišu kao pobednici u hladnom ratu i odbili su da sarađuju na stvaranju jednake i nepodeljene bezbednosti, te su odlučili da podižu linije razdvajanja na granicama Rusije", rekao je Lavrov na konferenciji "Rusija i EU u promenjivom svetu" u Berlinu.

"Ova politika je realizovana kako kroz širenje NATO-a, tako i kroz program EU pod nazivom "Istočno partnerstvo" ", objasnio je Lavorv, rekavši da su zemlje u istočnoj Evropi bile primorane da donesu izbor "ili Rusija ili Zapad".

"Ukrajinska kriza koja je prouzrokovana iz inostranstva postala je direktna posledica takve kratkovide politike Vašingtona i Brisela", rekao je Lavrov.

"Pošto je odbacila ideju o multipolarnom svetu i izabrala da djeluje po sopstvenim interesima, elita zapadnog sveta je sprovodila politiku da politički i ekonomski potisne Rusiju. Istovremeno, stare pretnje po bezbednost nisu nestale, već su se pojavile nove", rekao je Lavrov i dodao da se svet i dalje bavi ovim pretnjama.

"Broj nezadovoljnih i potlačenih porastao je i na nacionalnim i na globalnim skalama, a što je u pozadini mnogih nerešenih pitanja podstaklo ekstremistička raspoloženja", naglasio je on.

Lavrov je rekao da je rast terorističke pretnje izazvan zapadnim politikama, ne samo na evropskom kontinentu, već i na Bliskom istoku i severnoj Africi. Dodao je da su brojne zemlje u toj regiji, uključujući Irak, Libiju i Siriju, "pale u duboku krizu".

Ministar je takođe kritikovao zapadne sankcije protiv Rusije, rekavši da mora "podsetiti da je uvođenje sankcija prerogativ prava Saveta bezbednosti UN-a, korišten samo u interesu održavanja međunarodnog mira i bezbednosti".

"Međutim, Zapad je odlučio da primeni ograničenja protiv Moskve, čineći mnoge ljude u Evropi žrtvama geopolitičkih igara", dodao je Lavrov.

"Nećemo se baviti pregovorima o nekim uslovima ukidanja sankcija", rekao je Lavrov.

On je dodao da "nije u karakteru Rusa da se protive bilo čemu, pa ako, i kada EU prepozna značaj vraćanja u normalne odnose sa Rusijom, Moskva neće odbiti da sarađuje", rezimirao je Lavrov.


Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut
 

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: Rusija ne podržava Asada, ali...

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jul.2017

Moskva ne podržava sirijskog predsednika Bašara al Asada, već je posvećena rezoluciji Saveta bezbednosti UN u kojoj se navodi da sudbinu Sirije i sirijskog lidera može da odluči samo narod te zemlje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov...- Mi Asada ne podržavamo, mi smo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.