RT: Izrael upozorava zemlju EU zbog spaljivanja verskih knjiga

Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2023, 23:00

RT: Izrael upozorava zemlju EU zbog spaljivanja verskih knjiga

 
Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen upozorio je svog švedskog kolegu Tobijasa Bilstroma da bi planirane demonstracije u petak, na kojima je trebalo da bude zapaljena knjiga Tore ispred ambasade u Stokholmu, mogle da naškode odnosima dve zemlje na svetskoj sceni.
U saopštenju u petak, Koen je izjavio da je „užasnut dodatnom pretnjom spaljivanjem knjige Tore u Švedskoj“ i pozvao rukovodstvo nacije da uvede mere za okončanje stalnih pretnji uništavanjem verskih tekstova u zemlji EU. Demonstracije nisu izbile, izvestile su kasnije u petak Izraelske nacionalne vesti, a demonstrantkinja je umesto toga zapalila prazan list papira za koji je rekla da je „simbol švedskog sistema koji nema sadržaj“. „Razgovarao sam sa svojim prijateljem, švedskim ministrom spoljnih poslova i jasno mu stavio do znanja da očekujemo od švedske vlade da spreči ovakve događaje koji bi mogli da naškode odnosima između naših zemalja“, izjavio je Koen uoči planiranog spaljivanja Tore. Prigovor Izraela dolazi nakon što su švedske vlasti u četvrtak odobrile zahtev 50-godišnje žene koja je rekla da namerava da spali verski tekst sledećeg dana, kako se navodi da bi istakla uočena kršenja prava deteta. Ostaje nejasno zašto je odabrala Toru – prvih pet knjiga hebrejske Biblije – kao metod za svoju demonstraciju. „Spaljivanje svetih tekstova protivno je vrednostima švedske vlade“, izjavio je Bilstrom u petak u odgovoru Koenu. On je takođe dodao da će istražiti ustavne promene koje bi mogle zabraniti takva dela u budućnosti. Stokholm je ranije naznačio da ne odobrava te akcije, ali im dozvoljava da se sprovode radi zaštite prava građana na slobodu izražavanja i protesta. Ove nedelje predložene demonstracije usledile su oko dve nedelje nakon drugog incidenta u kojem je jedna osoba tražila dozvolu da spali jevrejsku i hrišćansku Bibliju ispred izraelske ambasade u Stokholmu „kao simbolično okupljanje radi slobode govora“. Švedska policija je tom prilikom ukazala da postoji „važna razlika“ između odobravanja demonstracija i zalaganja za uništavanje svetih tekstova. „Policija ne izdaje dozvole za spaljivanje raznih verskih tekstova“, izjavila je portparolka policije u Stokholmu u saopštenju ranije ovog meseca. „Policija izdaje dozvole za održavanje javnog skupa i izražavanje mišljenja.“ Te demonstracije, koje su usledile ubrzo nakon što je kopija Kurana spaljena ispred najveće džamije u Stokholmu u junu, takođe se nisu nastavile. Aktivista, 32-godišnji Ahmad Aluš, izjavio je novinarima na mestu predloženih demonstracija da nije bila njegova namera da uništi jevrejske ili hrišćanske svete knjige, već samo da protestuje protiv spaljivanja Kurana.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.