RT: Evropski sud pravde dao Britaniji pravo da jednostrano povuče odluku o izlasku iz EU

Izvor: Vostok.rs, 10.Dec.2018, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Evropski sud pravde dao Britaniji pravo da jednostrano povuče odluku o izlasku iz EU

Izvor: Vostok / RT Velika Britanija može da zaustavi "Bregzit" bez odobrenja ostalih članica EU, odlučio je Evropski sud. Velika Britanija je slobodna da jednostrano povuče obaveštenje o izlasku iz EU, odlučio je Evropski sud. Sudsko telo je saošptilo da se to može učiniti bez promene uslova članstva Londona u bloku. Evropski sud pravde smatra, u dokumentu koji je objavljen danas, da Velika Britanija može opozvati član 50, kojim se propisuje način na koji država članica može napustiti blok. Veoma važna presuda dolazi samo dan pre nego što će Donji dom glasati o "Bregzit" sporazumu Tereze Mej sa EU. #ECJ: UK is free to unilaterally revoke the notification of its intention to withdraw from the EU – Case C-621/18 Wightman #Brexit pic.twitter.com/KUOI2eQ48C
— EU Court of Justice (@EUCourtPress) December 10, 2018 "Kada država članica obavesti Savet EU o svojoj nameri da istupi iz članstva Evropske Unije, kako je to učinila Velika Britanija, ta država članica može jednostavno povući to obaveštenje", navodi se u odluci suda. Na taj način, odgovarajuća država "odražava suverenu odluku da zadrži svoj status države članice Evropske Unije". I pored toga, ova mogućnost ostaje na snazi "sve dok sporazum o povlačenju koji je sklopljen između EU i te države članice nije stupio na snagu." Drugi uslov je: "Ukoliko takav sporazum nije zaključen, dve godine od datuma obaveštavanja o nameri da se povuče iz EU". Sudski postupak je pokrenut kada je grupa britanskih političara tražila od suda da li članica EU, poput Ujedinjenog Kraljevstva, može sama odlučiti da povuče proces povlačenja. Oni su tvrdili da je jednostrano povlačenje odluke moguće, te da bi to moglo omogućiti alternativu "Bregzitu", odnosno održavanjem još jednog referenduma koji bi omogućio Velikoj Britaniji da ostane u EU. "Ako Velika Britanija odluči da promeni svoje mišljenje o Bregzitu, onda je opoziv člana 50 opcija, a evropska strana treba da uloži sve napore da pozdravi Veliku Britaniju sa otvorenim rukama", rekla je škotski premije Coana Čeri Elin Smit. Međutim, ministar za zaštitu životne sredine Tereze Mej, Majkl Gouv, pristalica "Bregzita", osudio je presudu Evropskog suda pravde, insistirajući na tome da Vlada neće preokrenuti svoju odluku da napusti blok. "Mi ćemo otići 29. marta [2019. godine]", rekao je Gouv, navodeći datum koji je određen u sporazumu . Uoči glasanja o sporazumu, grupa ministara je zapretila da će masovno istupiti ako Mejova ne pokuša da pregovara o boljim uslovima sa Briselom. Ministri su zatražili da alternativni sporazum ne ostavlja Ujedinjeno Kraljevstvo zarobljeno u okviru carinske unije EU na neodređeno vreme.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.