Preokret: Sud odlučio, Britanija može da se predomisli

Izvor: B92, 10.Dec.2018, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preokret: Sud odlučio, Britanija može "da se predomisli"

London -- Velika Britanija može da zaustavi Bregzit bez odobrenja ostalih članica EU, odlučio je Evropski sud.

Kako prenosi "Gardijan", Evropski sud pravde zaključio je da bilo koja članica Evropske unije može opozvati član 50 to bez odobrenja bilo koje druge članice Unije. Reč je o vanrednoj presudi evropskog suda koja je donesena uoči "kritičnog" glasanju u britanskom parlamenu o ugovoru o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izlasku Britanije iz EU koji je sklopila Tereza Mej.

U presudi Evropskog suda stoji: "Ujedinjeno Kraljevstvo slobodno je da opozove unilateralno notifikaciju njene namere da se povuče iz EU".

Time su sudije odbacile argumente britanske vlade i Evropske komisije koji su tvrdili da dvogodišnji proces o izlasku neke zemlje iz EU ne može biti povučen unilateralno.

"Mogućnost o povlačanju zahteva postoji sve dok sporazum o razdruživanju između EU i Ujedinjenog Kraljevstva nije stupio na snagu ili ukoliko ne dođe do takovog sporazuma, a u toku od dve godine od podnošenja zahteva, odnosno isteka mogućeg porodužetka", navodi se u odluci Suda.

Evropski sud pravde kaže da odluka o povlačenju jedne zemlje članice iz EU može da bude opozvana u "demokratskom procesu i u skladu s nacionalnim ustavom" i da kao "nedvosmislena i bezuslovna" mora biti pismeno dostavljena Evropskom savetu.

Povlačenjem odluke o Članu 50 Ustava EU status zemlje članice koja je u pitanju neće biti "suspendovan niti promenjen" navodi se u odluci suda. U EU, uključujući i Veliku Britaniju, ovakvu odluku Evropskod suda pravde vide kao podršku onim snagama koje se zalažu za ponovni referedum i evrntualni ostanak Velke Britanije u EU.

S druge strane, kritičari ovakve odluke upozoravaju da će zemlje članice, pod ovakvim uslovima, sada mnogo lakše moći da koriste Član 50 (koji predviđa zahtev za izlazak iz EU) u slučajevima sporova i pregovora sa EU.

Velika Britanija je 2016. na referendumu izglasala izlazak iz EU i u martu 2017. pokrenula član 50 Lisabonskog ugovora, i samim tim Član 50, inače, nije mnogo detaljan, delimično i zbog činjenice da je ideja da neka zemlja napusti EU bila malo verovatna.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sud odlučio: Velika Britanija može da se predomisli u vezi sa Bregzitom

Izvor: Radio 021, 10.Dec.2018

Evropski sud pravde presudio je da Velika Britanija može da jednostrano povuče zahtev za izlazak iz EU, a povlačenje zahteva mora da bude "demokratsko, nedvosmileno i bezuslovno" i dostavljeno u roku od dve godine od podnošenja zateva za razdruživanje, navode u Evropskom sudu pravde...Sud je u svojoj...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.