Sud odlučio: Velika Britanija može da se predomisli u vezi sa Bregzitom

Evropski sud pravde presudio je da Velika Britanija može da jednostrano povuče zahtev za izlazak iz EU, a povlačenje zahteva mora da bude "demokratsko, nedvosmileno i bezuslovno" i dostavljeno u roku od dve godine od podnošenja zateva za razdruživanje, navode u Evropskom sudu pravde.
Sud odlučio: Velika Britanija može da se predomisli u vezi sa Bregzitom
Foto: Pixabay
Sud je u svojoj presudi ocenio da zemlja članica koja je obavestila Evropski savet o nameri da izađe iz EU, kao što je to učinila Velika Britanija, može da povuče takvu odluku.
 
"Mogućnost o povlačanju zahteva postoji sve dok sporazum o razdruživanju između EU i Ujedinjenog Kraljevstva nije stupio na snagu ili ukoliko ne dođe do takovog sporazuma, a u toku dve godine od podnošenja zahteva, odnosno isteka mogućeg produžetka", navodi se u odluci Suda.
 
Evropski sud pravde kaže da odluka o povlačenju jedne zemlje članice iz EU može da bude opozvana u "demokratskom procesu i u skladu s nacionalnim ustavom" i da kao "nedvosmislena i bezuslovna" mora biti pismeno dostavljena Evropskom savetu.
 
Povlačenjem odluke o Članu 50 Ustava EU status zemlje članice koja je u pitanju neće biti "suspendovan niti promenjen" navodi se u odluci suda.
 
U EU, uključujući i Veliku Britaniju, ovakvu odluku Evropskog suda pravde vide kao podršku onim snagama koje se zalažu za ponovni referedum i eventualni ostanak Velke Britanije u EU.
 
S druge strane, kritičari ovakve odluke upozoravaju da će zemlje članice, pod ovakvim uslovima, sada mnogo lakše moći da koriste Član 50 (koji predviđa zahtev za izlazak iz EU) u slučajevima sporova i pregovora sa EU.
  • Pametno

    11.12.2018 11:04
    Za kapitalne odluke ne bi smeo da bude presudan tako mali procenat razlike između ponuđenih opcija, što se upravo desilo na spornom referendumu u Britaniji.
  • Seka Persa

    10.12.2018 13:21
    Volim binarno vidjenje ‘referenduma’.

    O razvodu.
    Koji je Britanija potpisala, a nakon toga je sadržina istog sastavljena.

    Jedino je demokratski, sada kada se zna kako izgleda razvod, uraditi referendum o tome šta se potpisuje.
  • YYY

    10.12.2018 11:31
    Toliko o referendumu kao demokratskoj tekovini

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet