Protokol sa EU, za članstvo u STO

Izvor: B92, Tanjug, 11.Jan.2011, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protokol sa EU, za članstvo u STO

Brisel -- U Briselu potpisan Protokol o liberalizaciji tržišta robe i usluga između Srbije i EU, u okviru procesa pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Protokol su potpisali, u ime Srbije, potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić i evropski komesar za trgovinu Karel de Guht.

Potpisivanje ovog protokola, kojim se završavaju pregovori sa EU, veoma je značajno za dalji proces okončanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilateralnih pregovora sa ostalim članicama STO, što je i znak da je proces pristupanja u finalnoj fazi, saopštava Ministarstvo ekonomije.

"Današnje potpisivanje Bilateralnog protokola je važan korak u procesu pristupanja Srbije STO, ali i važan korak u jačanju naših privrednih odnosa. Srbija je ostvarila značajan napredak ka članstvu u STO, i EU će nastaviti da snažno podržava pristupanje Srbije ovoj organizaciji", rekao je De Guht nakon potpisivanja Protokola.

Evropski komesar je dodao i da današnje potpisivanje predstavlja jasan znak podrške koju EU pruža naporima Srbije da postane članica STO kao i "dobre saradnje koja je ostvarena na različitim nivoima tokom pregovora izmedju EU, STO i Srbije".

Dinkić je rekao da potpisivanje protokola predstavlja "najvažniji korak u pristupanju STO, s obzirom da sa EU razmenjujemo 60 odsto svojih roba i usluga" i dodao da će Beograd u narednim mesecima nastaviti bilateralne pregovore sa ostalim članicama Organizacije.

"Ostaje još mnogo posla da se uradi, ali ja sam uveren da te pregovore možemo okončati u narednim mesecima", rekao je Dinkić, preciziravši da Srbija trenutno pregovara još sa SAD, Brazilom, Švajcarskom, Salvadorom i Ukrajinom, od čega su najteži pregovori sa ovom poslednjom zemljom.

Bilateralni pregovori o liberalizaciji tržišta roba i usluga između Srbije i EU nisu vođeni direktno, kao u slučaju pregovora sa drugim zainteresovanim članicama Svetske trgovinske organizacije, jer je Srbija već zaključila sa EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno Prelazni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima.

Protokol, koji je danas potpisan u Briselu, zasniva se na pomenutim zaključenim sporazumima, s obzirom na to da su njima već regulisana sva relevatna trgovinska pitanja, dodaje se u saopštenju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.


Šta će protokol značiti za srpsku privredu

Za Srbiju i njenu privredu će potpisani protokol, osim izvoza bez carina značiti, i mnogo veću konkurenciju na domaćem tržištu.

"Ono što imamo kao pozitivnu stranu je uvoz reprometerijala i uvoz oprema, tehnologija. Mi to ne proizvodimo dovoljno u Srbiji i to je onda dobro jer ne plaćamo carinu. Sa druge strane, ono što je loše to je jeste pojačan pritisak konkurencije, i to je ono sa čime naša privreda mora da se bori", kaže Vidosava Džagić, potpredsednica Privredne komore Srbije.

Posebno osetljiva oblast je poljoprivreda i proizvodnja hrane jer tu već važi liberalizacija sa Evropskom unijom i zemljama CEFTA, što iziskuje mnogo veću i precizniju ulogu države u nekoj vrsti zaštite domaće poljoprivrede i proizvođača hrane.

"Moje mišljenje je da je, bar kada su sirovine u pitanju, bilo potrebno da ostanu i carine i prelevmani radi zaštite domaće proizvodnje, naročito stočnog fonda koji je i ovako uništen. Ako se tu još uvede liberalizacija uvoza onda će se pojačati konkurencije i mnoge mesne industrije neće moći da prežive", kaže Spomenka Ivetić, direktorka prodaje Agrimesa.

"Ceremonijalno potpisivanje"

Nikola Jovanović iz Centra za novu politiku kaže da je reč o važnom činu sa formalne strane, ali sa suštinske strane, radi se više o ceremonijalnom potpisivanju protokola sa EU, budući da Srbija sa Unijom već ima potpisan sporazum o trgovinskim pitanjima i sporazum o pridruživanju.

"Pregovaranje sa STO se vrši u okviru multilateralnog okvira, ali je neophodno potpisivati bilateralne sporazume sa svim partnerima jer se za ulazak u STO traži jednoglasnost", objašnjava on.

Proces pridruživanja Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji se, kako kaže, dosta odužio, između ostalog, i zato što su i sami pregovori u okviru STO usporeni, zato što svake godine ima sve više članica.

"Tako da je vrlo teško reći da li ćemo moći na primer za godinu dana da pristupimo STO. To je naravno značajno i zbog sigurnosti trgovine i sigurnosti investicija. Međutim, Srbija već ima slobodan pristup svojim izvoznim destinacijama u okviru nekih ranijih regionalnih pregovora", kaže Jovanović.

On dodaje da ključni problem ostaje konkurentnost srpske privrede, ne toliko formalne prepreke pristupa stranim tržištima.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Mlađan Dinkić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.