Izvor: S media, 09.Dec.2012, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Oslu: EU ne zaslužuje Nobela za mir

Oko 50 organizacija učestvovalo je u znak protesta zbog dodele Nobelove nagrade za mir Evropskoj uniji u šetnji noseći upaljene baklje, želeći da pokažu stav da je EU nedemokratska i da i dalje održava velike vojne snage, iako ljudi pate zbog teške ekonomske situacije.

"Alfred Nobel je rekao da nagradu treba da dobiju oni koji se bore za razoružavanje. EU to ne radi. Ona je jedan od najvećih proizvođača >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << oružja na svetu", rekla je predstavnica jedne od organizacija, učesnica protesta.



U protestu je učestvovala i norveška Partija socijalističke levice, deo vlade premijera Jensa Stoltenberga, preneo je Rojters.

Dodela Nobelove nagrade za mir Evropskoj uniji izazvala je mnoge polemike i kritike, među prvima češkog predsednika Vaclava Klausa, poznatog evrorealiste, lidera poljskog sindikata "Solidarnost" Leha Valense, kao i bivšeg nadbiskupa Južne Afrike Dezmonda Tutua, od kojih su poslednja dvojica raniji dobitnici ovog priznanja.

Da se novčani deo nagrade ove godine ne isplati tražili su i dobitnici tog priznanja Mejrid Megvajer iz Severne Irske i dobitnik nagrade za 1980. godinu Adolfo Perez Eskivel iz Argentine.

Izbor Nobelovog komiteta izazvao je "komešanje" i u Norveškoj, u kojoj se nagrada dodeljuje i koja je na referendumima već dva puta odbila članstvo u Evropskoj uniji, s obzirom da se tome protivi tri četvrtine stanovništva.

S druge strane, predsednik Nobelovog komiteta, vatreni proevropljanin Torbjorn Jagland, pravdao je ovogodišnji izbor nedostatkom konflikata kakva su bila dva svetska rata u 20. veku.

Nobelov komitet je 12. oktobra objavio da Nobela za mir dodeljuje EU, uz obrazloženje da je ta organizacija, koja ima istoriju dugu 55 godina, pomogla da se Evropa tokom više decenija posle Drugog svetskog rata transformiše iz "kontinenta rata u kontinent mira".

(Tanjug)

Foto: guliver/thinkstock

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest u Oslu zbog Nobela za mir

Izvor: Akter, 09.Dec.2012

Najmanje 1.000 članova levičarskih i grupa za zaštitu ljudskih prava izašlo je danas na ulice Osla, u znak protesta zbog dodele Nobelove nagrade za mir Evropskoj uniji

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.