Proteruju najbolje upotrebiti do, ovo je razlog

Izvor: B92, 19.Feb.2018, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proteruju "najbolje upotrebiti do", ovo je razlog

Evropska komisija objavila je veliku studiju o uticaju oznaka rokova trajnosti na bacanje hrane u EU.

Rezultati terenskog istraživanja pokazuju da se oko 9 miliona tona hrane godišnje, što je 10 odsto ukupne količine bačene hrane, u EU baci iz razloga povezanih s oznakama trajnosti prehrambenih proizvoda, piše N1 Hrvatska.

Prema istraživanju, koje je obuhvatilo 2.296 proizvoda kupljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u 109 trgovina na teritoriji osam država članica, najviše potencijala za smanjenje bacanja hrane u kontekstu rokova trajanja ima kod mječnih proizvoda, jogurta, svežih sokova, pakovanog mesa i ribe.

Manje od pola građana EU razume razliku između „upotrebiti do“ i „najbolje upotrebiti do“, oznaka koje su propisane evropskim zakonodavstvom.

Iako nakon isteka ove druge oznake hrana može biti dobra za jelo još danima, nedeljama i mesecima, ona se masovno baca na dan isteka.

“Najbolje upotrebiti do“ znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalitetniji, da npr. zadržava optimalnu hrskavost i boju. U Švedskoj i Norveškoj su eksperimentalno zamenili tu oznaku s „najbolji kvalitet do“ i „najbolje do, ali upotrebljivo nakon“. Evropska komisija bi svakako trebalo tu inicijativu uzeti u obzir, smatra izvestiteljka Evropskog parlamenta za smanjenje bacanja i povećanje doniranja hrane Biljana Borzan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.