Proroković: Problem ZSO ostaje, EU će i dalje simulirati da je sve u redu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2020, 15:39

Proroković: Problem ZSO ostaje, EU će i dalje simulirati da je sve u redu

Izvršni direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković smatra da će pitanje formiranja zajednice srpskih opština teško biti rešeno i dodaje da će EU koja, kako kaže, loše podnosi političke poraze, ipak nastaviti da simulira da je sve u redu i da formalno vodi proces pregovora.

"Može Lajčak dolaziti i odlaziti, može se i u Briselu razgovarati, ali će ova prepreka teško biti preskočena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u dogledno vreme. Previše bi bilo za EU da se pregovori prekinu. Oni loše podnose političke poraze. Tako da će simulirati kako je sve u redu, nastaviće pregovore formalno, ali suštinski sumnjam da se tu mnogo može promeniti", rekao je Proroković Tanjugu.

Lajčak ne može mnogo da tu da uradi, smatra on, i dodaje da se ovakvim pristupom u posredovanju EU ne može doći do rešenja.

Politika EU prema kosovskom pitanju definiše se u Berlinu, dodao je on i naglasio da je odavno jasan cilj - pregovori treba da posluže konačnoj legitimizaciji statusa takozvane Republike Kosovo u međunarodnim odnosima, što prema prema Išingerovom planu, kako kaže, znači da Priština dobije stolicu u UN.

"Lajčakova uloga je da usmeri ceo proces ka tom cilju", kaže Proroković.

"Za EU je pitanje načina formiranja ZSO očigledno zatvorena tema. Lajčak nam sada nudi da tu može biti nekih promena, čak je spomenuo i promenu Ustava Kosova, ali pre toga je neophodno potpisati sveobuhvatni sporazum koji se tiče učlanjenja Prištine u UN.

On nama nudi ZSO u nekom širem formatu, sa izvršnim nadležnostima, za priznavanje Kosova. Pri tome, najpre bi trebalo da se Srbija obaveže na priznanje, a tek potom će doći do ustavnih promena", rekao je on.

Proroković ocenjuje da je to neverovatan predlog, a da imajući u vidu naša iskustva sa EU kao medijatorom, nije izvesno ni da bi oni sve to ispunili do kraja čak i kada bi Srbija priznala tzv Kosovo.

Upitan da prokomentariše navodno pismo iz 2015. koje je Federika Mogerini navodno uputila tadašnjem premijeru o Isa Mustafi, koje je on sinoć objavio na tviteru a u kome Mogerini navodno piše da ZSO neće imati izvršna ovlašćena, za Prorokovića jasno pokazuje da su iz EU neke garancije Prištine odavno date.

"Pregovori mogu uspeti samo ako se unapred ne odredi njihov ishod. U našem slučaju ishod je već unapred određen, za EU je prihvatljivo samo ako se oni završe priznavanjem Kosova od strane Beograda. Zbog toga nema ni pritisaka na Prištinu, Albancima je dozvoljeno mnogo toga, njihova politička margina je široka", naveo je Proroković.

Međutim, kako dodaje, ucenjivački potencijal EU je u međuvremenu opao.

"Čime oni mogu izvršiti politički pritisak? Ranije su to činili sa famoznim datumima za učlanjenje. Sada, kada je belodano da od članstva u EU nema ništa još dugo ili nikada, oni nisu u prilici da nastupaju kao ranije", rekao je Proroković.

Proroković je zato poručio da se ne možemo više praviti da to više ne primećujemo.

"Zato je sasvim racionalno postaviti pitanje koliki je kapacitet EU da bude medijator? Ovakvim pristupom, uz njihovo posredovanje, ne može se pronaći kompromis. Možda je vreme i da se potegne pitanje prebacivanja celokupnog procesa u Savet bezbednosti UN", rekao je Proroković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.