Izvor: RTS, 22.Nov.2022, 02:16

Priština na dva dana odložila primenu mere kažnjavanja vozača sa srpskim tablicama

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio je da prihvata zahtev SAD i da za 48 sati odlaže primenu mere kažnjavanja vozača sa srpskim registarskim oznakama. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć sa predstavnicima Srba sa KiM kojima je poručio da je siguran da ćemo kao narod pokazati zrelost i sačuvati svoja ognjišta.
"Zahvaljujem ambasadoru Hovenijeru na njegovoj posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zahtev za odlaganje za 48 časova mere izricanja kazni za nelegalne 'KM' (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana", objavio je Aljbin Kurti na Tviteru.

Američki ambasador Džef Hovenijer je prethodno objavio da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog toga što Beograd i Priština nisu postigli sporazum za rešenje krize na Kosovu i Metohiji.

"Mi smo od kosovske vlade zatražili da odloži za 48 sati primenu mere kažnjavanja, kako bi omogućila Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama dalje angažovanje strana na pronalaženju rešenja", naveo je Hovenijer.
Stejt department: I Kurti i Vučić treba da naprave ustupkePrethodno, portparol Stejt departmenta Ned Prajs saopštio je da su SAD razočarane što Beograd i Priština nisu uspeli da se dogovore o rešenju za spor oko registarskih oznaka.
Poručio je da i Kurti i predsednik Aleksandar Vučić treba da naprave ustupke kako bi bili sigurni da neće biti ugrožene decenije teško postignutog mira, u ionako krhkom regionu.
"Pridružujemo se Evropskoj uniji u pozivu Kosovu da odmah obustavi sve planirane mere, koje bi dovele do eskalacije tenzija, uključujući i nametanje kazni za vozila. Obe strane treba da se uzdrže od preduzimanja provokativnih koraka, da ispune svoje obaveze u okviru dijaloga koji vodi EU, i da se konstruktivno angažuju na postizanju održivog rešenja", istakao je Prajs.

Policija u Prištini najavila je juče, posle neuspešnih pregovora u Briselu i poziva zapadnih zvaničnika i predsednika Aleksandra Vučića da se sačuva mir, da će danas u osam časova početi da sprovodi meru kažnjavanja vlasnika vozila sa srpskim tablicama.
Na moguću eskalaciju upozorio je juče i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je poručio da se ona mora izbeći i da Kfor ostaje na oprezu.
Iz komande misija Kfora i Euleksa istakli su da njihovi pripadnici, iako su prisutni na terenu, ne mogu da preuzmu ulogu policije i da to nije u njihovom mandatu.
U isto vreme, juče popodne su primećeni pokreti specijalnih jedinica Prištine u oklopnim vozilima iz baze Belvedere na jugu Mitrovice ka severu, gde su inače smeštene četiri baze mobilne jedinice granične policije.
Tenzije na Kosovu i Metohiji pojačane su u prethodnom periodu uprkos apelima iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koje su Kurtiju uputile više poziva da odloži primenu odluke o tablicama, ali i da poštuje Briselski sporazum.
Srbi na severu ne žele da menjaju srpske tablice sa akronimima gradova na Kosovu i Metohiji, jer im je, kažu, to jedna od poslednjih veza sa centralnom Srbijom.
Zato su, ali i zbog odbijanja Prištine da sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština, pre dve nedelje napustili institucije u Prištini i na severu Kosova i Metohije, uključujući i više od 500 policajaca.
Patrole Euleksa su od tada na ulicama na severu, a prethodnih dana su pojačane.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priština na 48 sati odložila kažnjavanje vozača sa srpskim tablicama; Pojačane snage kosovske policije na Jarinju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2022

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je da prihvata zahtev SAD i da za 48 sati odlaže meru izricanje kazni vozačima vozila koja imaju srpske registarske oznake..."Zahvaljujem ambasadoru Hovenijeru na njegovoj posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtev za odlaganje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kurti poslušao SAD - na dva dana odložio primenu mere kažanjavanja vozača sa srpkim tablicama!

Izvor: 24sedam.rs, 22.Nov.2022

Prethodno je američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer objavio da su SAD zabrinute zbog toga što Beograd i Priština nisu postigli sporazum za rešenje krize na KiM

Nastavak na 24sedam.rs...

PRIŠTINA ODLOŽILA PRIMENU MERE O TABLICAMA Na zahtev SAD pomera se kažnjavanje vozača za 48 sati

Izvor: Blic, 22.Nov.2022

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio je da prihvata zahtev SAD i da za 48 sati odlaže primenu mere kažnjavanja vozača sa srpskim registarskim oznakama.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.