Predstavljena posmatračka misija EU za lokalne izbore na KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2021, 22:01

Predstavljena posmatračka misija EU za lokalne izbore na KiM

Poslanik Evropskog parlamenta i šef posmatračke misije EU Lukas Mandl predstavio je danas na konferenciji za novinare u Prištini posmatračku misiju EU (EOM) za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji.

"Naša misija započela je dugoročne posmatračke aktivnosti više od mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces", rekao je Mandl.

Posmatračka misija EU saopštila je da se Mandl tokom dvodnevne posete Kosovu sastao sa članovima Centralne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izborne komisije, premijerom privremenih prištinskih institucija, predstavnicima političkih subjekata i kandidatima, kao i sa predstavnicima civilnog društva, sa kojima je razgovarao o izbornom procesu.

"Obavešten sam da su pripreme za izbore uveliko u toku i da se preduzimaju svi napori da se obezbedi sigurnost birača, biračkih tela i svih građana uprkos pandemiji Kovid-19, koja i dalje utiče na naše živote", rekao je Mandl.

On je dodao da su u misiji svesni povećanog značaja onlajn kampanja koje su pojačane usred rizika u vezi sa Kovid-19 i napomenuo da EU EOM na KiM prvi put ima posvećenog analitičara društvenih medija među svojim stručnjacima i tim za monitoring društvenih medija koji će proceniti ulogu digitalne komunikacije u ovom izbornom procesu.

Tim od 10 analitičara doputovao je u Prištinu 5. septembra, a 22 dugoročna posmatrača raspoređena su širom pokrajine 16. septembra kako bi pokrili svih 38 opština.

Delegacija članova Evropskog parlamenta, kao i kratkoročni posmatrači, uključujući predstavnike država članica EU u Prištini, pridružiće se misiji neposredno pred izborni dan.

Ukupno će oko 100 posmatrača iz država članica EU, Norveške i Švajcarske posmatrati glasanje i prebrojavanje glasova 17. oktobra.

Izborna posmatračka misija EU izdaće preliminarno saopštenje nakon izbora i ostaće na KiM do okončanja izbornog procesa, kao i za mogući drugi krug izbora za gradonačelnike 14. novembra.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.