28. septembar  2021. 21.40  | Izvor: Tanjug

Predstavljena posmatračka misija EU za lokalne izbore na KiM

PRIŠTINA -

Poslanik Evropskog parlamenta i šef posmatračke misije EU Lukas Mandl predstavio je danas na konferenciji za novinare u Prištini posmatračku misiju EU (EOM) za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji.

"Naša misija započela je dugoročne posmatračke aktivnosti više od mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces", rekao je Mandl.

kosovo, metohija, kosmet, kim

Posmatračka misija EU saopštila je da se Mandl tokom dvodnevne posete Kosovu sastao sa članovima Centralne izborne komisije, premijerom privremenih prištinskih institucija, predstavnicima političkih subjekata i kandidatima, kao i sa predstavnicima civilnog društva, sa kojima je razgovarao o izbornom procesu.

"Obavešten sam da su pripreme za izbore uveliko u toku i da se preduzimaju svi napori da se obezbedi sigurnost birača, biračkih tela i svih građana uprkos pandemiji Kovid-19, koja i dalje utiče na naše živote", rekao je Mandl.

On je dodao da su u misiji svesni povećanog značaja onlajn kampanja koje su pojačane usred rizika u vezi sa Kovid-19 i napomenuo da EU EOM na KiM prvi put ima posvećenog analitičara društvenih medija među svojim stručnjacima i tim za monitoring društvenih medija koji će proceniti ulogu digitalne komunikacije u ovom izbornom procesu.

Tim od 10 analitičara doputovao je u Prištinu 5. septembra, a 22 dugoročna posmatrača raspoređena su širom pokrajine 16. septembra kako bi pokrili svih 38 opština.

Delegacija članova Evropskog parlamenta, kao i kratkoročni posmatrači, uključujući predstavnike država članica EU u Prištini, pridružiće se misiji neposredno pred izborni dan.

Ukupno će oko 100 posmatrača iz država članica EU, Norveške i Švajcarske posmatrati glasanje i prebrojavanje glasova 17. oktobra.

Izborna posmatračka misija EU izdaće preliminarno saopštenje nakon izbora i ostaće na KiM do okončanja izbornog procesa, kao i za mogući drugi krug izbora za gradonačelnike 14. novembra.