Predsednik o KiM: Ne zalažemo se za zamrznuti konflikt, dijalog će biti nastavljen; Podneću Skupštini izveštaj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2021, 05:11

Predsednik o KiM: Ne zalažemo se za zamrznuti konflikt, dijalog će biti nastavljen; Podneću Skupštini izveštaj

Srbija je uvek spremna da razgovara o kompromisnom rešenju, ali nikada neće biti spremna da razgovara o bilo kakvom poniženju Srbije, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, obraćajući se građanima Srbije, kazao da želi da informiše javnost o situaciji na KiM, kao i razgovorima sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom Metjuom Palmerom.

"Ti razgovori su bili korektni i ticali su se pre svega tema u budućem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dijalogu - šta je to šta jedni od drugih želimo. Mi i Albanci, ali i šta očekujemo od EU, kao i šta očekuju oni od nas", objasnio je on.

Vučić je kazao da je ponovio u više navrata da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt.

"Želimo naše konflikte iz prošlosti da rešavamo i da ih ne ostavljamo našoj deci. Ali smo tražili razumevanje za osnovne države interese Srbije i naroda, pre svega sigurnosti našeg naroda na KiM", rekao je on.

Vučić je istakao da će dijalog biti nastavljen u veoma kratkom vremenskom periodu, dodajući da je reč o danima.

"Srbija će se odazvati pozivu u Brisel", podvukao je on.

Nadam se da se niko neće igrati sa stabilnošću regiona

Vučić je preneo da je sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom razgovarao i o srpskim svetinjama na KiM, elektroenergetskoj situaciji, a da je njegov stav bio veoma jasan i da se nada da se niko neće igrati sa stabilnošću regiona.

On je ponovio da su za nas važni mir i stabilnost i dalji ekonomski napredak.

Na pitanje da li su visoki zvaničnici EU i SAD i sagovornike u Prištini upozorili na zaštitu crkava i manastira, Vučić je potvrdno odgovorio.

"Jesu, i u to nema nikave sumnje, i Palmer je bio snažan po tom pitanju u Prištini", rekao je Vučić.

Dodao je da je Lajčakom i Palmerom razgovarao o manastiru Visoki Dečani, pre svega, jer je on najugroženiji, s obzirom da Priština ne želi da poštuje presude sudova.

Palmer i Lajčak znaju o čemu mogu da razgovaraju sa Srbijom

Vučić je rekao da zvaničnici sa zapada znaju o čemu mogu da razgovaraju sa Srbijom kada je reč o Kosovu i Metohiji, ali i da su se specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak tokom sastanka sa njim trudili da pronađu racionalan način za nastavak dijaloga.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara tokom obraćanja građanima da li je ponuđeno neko konretno rešenje, šta se Srbiji nudi i oko čega će Srbija da pregovara, ako Palmer poručuje da su SAD za međusobno priznanje.

"Što se tiče razgovora sa Palmerom i Lajčakom oni su bili korektni. Ne može tu, da ne podižem sebi cenu, ali znaju oni šta je to što mogu da razgovaraju sa Srbijom, šta je to što može, a šta ne može i trude se da nađu racionalan način za nastavak dijaloga i po tom pitanju nemam šta da im zamerim", kazao je Vučić.

Ističe i da se znaju njihove želje, što je, kako kaže, već druga stvar.

"Palmer naravno zastupa ideje američke politike da mi treba da priznamo nezavisnost Kosova i normalno je da se za to bori, kao što je naša ideja da ne priznamo i za to se borimo", ističe Vučić.

Srbija dokazla spremnost za dijalog o nestalim, to očekujemo od Prištine

Vučić je poručio da je Srbija u potpunosti spremna za dijalog o nestalim licima na KiM i da to konkretno i pokaže tako što bi se otkopalo svako mesto za koje postoji sumnja da postoji grobnica, ali da to isto očekuje i od prištinske strane.

Vučić kaže da je to moguće uraditi ukoliko prištinsko rukovodstvo smatra i želi da rešavamo pitanje nestalih lica.

Dodaje da je to humanitarno i veoma važno pitanje za porodice ubijenih ljudi, bez obzira da li je reč o Srbima ili Albancima.

Srbija je spremna za takvu vrstu razgovora i dogovora, poručio je predsednik Vučić

Podneću u Skupštini izveštaj o dijalogu 

Vučić je izjavio da je spreman da u Skupštini Srbije, pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu, podnese izveštaj o KiM.

Vučić je rekao  da je odgovorio na poziv predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i da želi da odgovori i na javno i nejavno upućene pozive pojedinih vanparlamentarnih političkih stranaka koje su tražile da se govori o KiM i da napravi neke zajedničke principe za budućnost.

Predsednik Vučić je izjavio da od predsednika Skupštine zavisi da li će izveštaj o dijalogu poslanicima u parlamentu podneti pre ili posle sastanka u Briselu.

Misli, kazao je, da ima više smisla da to bude posle Brisela.

Pred Srbijom ne stoje laki dani

Pred Srbijom su ne laki dani, poručio je  predsednik Aaleksandar Vučić i istakao da se nada da ćemo, kako je rekao, imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju.

"Idem u Brisel na razgovore sa Albancima, nadam se da ćemo imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju", rekao je Vučić .

Kada, kako je kazao, čuvate mir i stabilnost tu su i dobre i velike stvari za zemlju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je danas izrazio očekivanje da Grčka neće preći i poslednji stepenik i priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova, iako je podigla nivo odnosa sa Prištinom.

Nema nagoveštaja za prebacivanje naše ambasade u Jerusalim

Predsednik  Vučić istakao je danas da se, u vezi Vašingtonskog sporazuma i prebacivanja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, dogodilo nešto što menja određene stvari, a to je izraelsko priznanje Kosova.

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li Srbija ostaje privržena Vašingtonskom sporazumu, pošto se približava rok za prebacivanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, kazao da Beograd stalno razgovara sa Amerikancima oko tog dokumenta.

"Vidimo da Albanci nisu ispunili ništa, to jest samo ono što im koristi, ne interesuje ih Mini Šengen, niti bilo šta drugo. Dogodilo se nešto što menja određene stvari, a to je izraelsko priznanje Kosova", ukazao je on.

Najavio je da će Srbija nastaviti razgovore dalje, i to sa EU i SAD, te da nema nikakvigh nagoveštaja ni za prebacivanje ambasade. "Kada dodbijemo zvanično tumačenja i objašnjenja videćemo", dodao je on.

Da bude priznat ogroman napredak Srbije na putu EU

Vučić je rekao da je Srbija na evropskom putu mnogo uradila u svim oblastima, a posebno u vladavini prava i izrazio očekivanje da će u narednom periodu, da li u junu ili septembru, taj ogroman napredak Srbije biti priznat od strane zemalja EU.

Ne bih to nazvao nagradom, već poštovanjem za ono što je u prethodnom periodu učinjeno, rekao je Vučić u obraćanju građanima.

On je istakao da smo mnogo uradili i za otvaranje naših klastera, od razdvajanja Srbijagasa, do akcizne politike, gde možemo odmah klastere da otvorimo, do velikih ustavnih promena i promena u oblasti vladavine prava, što je i Evropska komisija podržala.

Bila bi čast, ne verujem da ću se sastati sa Bajdenom

Vučić je rekao da ne veruje da je moguće da se susretne sa američkim predsednikom Džo Bajdenom u Briselu 14. juna, ali da u svakom slučaju susret sa američkim predsednikom za Srbiju predstavlja čast.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara, tokom obraćanja građanima, a na konstataciju da će se možda u isto vreme naći u Briselu kada i Bajden koji će učestvovati na Samitu NATO-a.

"Ne mislim da ćemo mi 14. juna biti u Briselu. U svakom slučaju ne verujem da je taj susret moguć", kazao je Vučić.

Dodao je da kada američki predsednik bude imao vremena, za Srbiju bi bila čast da se on sastane sa američkim predsednikom.

Presuda Mladiću i sednica Saveta bezbednosti istog dana, slučajnost?

Vučić je rekao da će 8. juna, kada se održava i redovna sednica Saveta bezbednosti UN-a na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, istog dana biti izrečena i presuda generalu Ratku Mladiću i izrazio nadu da će mu biti omogućeno da se virtuelno uključi u rad sednice, a ako ne da će pokušati da ode u Njujork jer ima pravo da sednici prisustvuje uživo.

Vučić je tokom obraćanja građanima ukazao na to da će na sednici srpsko rukovodstvo biti kritikovano zbog nepoštovanja tog Mehanizma, zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje doskorašnjih narodnih poslanika SRS Vjerice Radete i Petra Jojića.

"Kako je to podešeno prosudite sami. Reći će vam neko da je redovna sednica Saveta bezbednosti i jeste, ali da li je slučajno ili ne zakjljučite sami", naveo je Vučić.

Dodaje da će izricanje presude biti u 15.00 sati, a da je u 21.00 po našem vremenu zakazana je sednica.

Vučić kaže da će to biti teška situacija za ceo srpski narod i Srbiju, a što se sednice SB tiče postoji i tehnički problem.

Naime, Seržu Bramercu je, kako je rekao, omogućeno da se obrati virtuelno, video konferencijom na sednici, a za sada njemu kao predsedniku Srbije, koji je izrazio želju da se obrati, to nije omogućeno.

"Nadam se da će biti omogućeno, a ako ne bude moraćemo da nađemo način da uprkos svim obavezama i gotovo nemogućim okolnostima, odem u Njujork jer imam pravo da prisustvujem uživo", kazao je predsednik.

Ono što je važnije od tehnike, kako kaže, jeste suština

Podsećajući da su Srbi u Hagu osuđeni 1.138,5 godina robije, Bošnjaci na 42 godine, predsednik kaže da ne mislim da bilo šta treba brojkama da se iskazuje, ali da je suština u tome da Haški tribunal nije dostavljao, sem u jednom slučaju, srpskim sudovima mogućnost da sude, a ideja je bila da najveći broj suđenja bude disopatvljen sudovima u regionu.

Vučić navodi da je 13 takvih slučajeva dodeljeno BiH i to mnogo ozbiljniji slučajevi od Jojića i radeta, slučajevi u kojima su Srbi ubijani na zločinački način.

"To je davano sudovima u regionu da sude, a jedan predmet koji se tiče samo nepoštovanja suda, a mi imamo zakon koji govori samo o saradnji sa Haškim tribunalom i izručenju za ratne zločine. Zamislite vi kakvo je to poverenje kada vi nećete da dozvolite sudovima u Srbiji po jednom gotovo beznačajnom predmetu u odnosu na predmete koji optužuju pojedince za izvršena najteža krivična dela protiv pripadnika srpskog naroda, a koji su dati sudovima u regionu", kazao je Vučić.

Podsetio je i da su svi oni koji su bili osuđeni za najteže ratne zločine u Hagu pravosnažno oslobođeni i to od Ramuša Haradinaja, Nasera Orića i Ante Gotovine.

"Sa sve tri teritorije na kojima su i Srbi teško stradali, a ne samo Albanci, Bošnjaci i Hrvati, svi oni koji su prikazivani kao počinioci takvih zločina i za koje su postojale teške optužnice, pravosnažnom presudom su oslobođeni", kazao je Vučić.

Predsednik navodi da će biti zanimljiva rasprava na sednici SB, nimalo laka za nas, ali ni za one, kako kaže, koji misle da je politika sile ispred pravnih argumenata.

Nema zaštićenih članskom kartom

Važna poruka za sve građane je da članska karta neke partije neće spasti onoga ko je učnio bilo šta protivzakonito, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rekao je da ne želi da ulazi u pojedinačne slučajeve i ne zna šta su razlozi, ali da želi da podrži sve nadležne institucije u borbi protiv kriminala i korupcije.

On je istakao da svi od policije do pravosuđa treba da rade svoj posao bez ogranicenja i bez obzira na to da li čovek pripada SNS ili nekoj drugoj partiji.

Poručio je da Srbija ne sme da liči na Srbiju iz 2000-e kada je pljačka, kako je rekao, bila jedini način i jedini smisao bavljenja politikom.

"To je važna poruka za građane da nema zaštićenih i da bilo koja članska karta ili rukovođenje u stranci nikoga ne može da spase od reakcije nadležnih organa ako je činio nešto protivzakonito", zaključio je Vučić.

O parolama navijača

Predsednik  Vučić rekao je da nema problem sa parolama koje su protiv njega uzvikivali navijači Partizana, ali je istakao da im je država obezbedila novac za licencu bez koje ne bi mogli da igraju u Evropi.

"Nisu imali para za licencu za Evropu, a 2,5 miliona evra dala je drzava Partizanu, a dali smo i Zvezdi, a mogli smo nekom drugom", rekao je Vučić komentarišući uvredljiva skandiranje protiv njega, a istovremeno i kontradiktornim tvrdnjama da on kontoliše navijače.

Uskoro ćemo preteći i Bugarsku po visini plata

Predsednik  je rekao da Srbija ima najveću prosečnu platu u regionu, koja je u martu iznosila 556 evra, kao i da veruje da uskoro po visini plata možemo da preteknemo i Bugarsku kod kojih je plata 580 evra.

Vučić je rekao da je, prema zvaničnim podacima, plata u Crnoj Gori u martu, bila 526 evra, u BiH oko 500 evra, kao i da je u Severnoj Makedoniji bila za 100 evra manja nego u Srbiji , a u Albaniji za 150 do 160 evra manja nego kod nas.

"Pretekli smo sve u regionu po mesečnim primanjima", naglasio je Vučić.

Kaže da naravno da nemamo više autoputeva nego Nemačka, ali da proporcionalno veličini naše zemlje gradimo više autoputeva nego Nemačka i mnoge druge evropske zemlje.

U Srbiji se, dodaje, gradi trenutno pet autoputeva ako se računa i izgradnja Fruškogorskog koridora, kao i da će do kraja godine početi izgradnja još tri autoputa, tako da će se graditi ukupno osam autoputeva.

Istakao je da je ova vlast dovela veliki broj investitora u mnoge delove Srbije

Vučić je kazao da se i Fiskalni savet oglasio i podržao nacrt Fiskalne strategije Srbije i dodao da će, ukoliko i u maju budu tako dobri rezultati kao u prva četiri meseca, moći značajno da se povećaju plate i penzije.

Činu početka proizvodnje Sputnjika prisustvuje onlajn i predsednik Putin

Danas popodne u institutu Torlak u Beogradu počinje proizvodnja ruske vakcine Sputnik Ve, saopštio je  predsednik  Vučić.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da će tom činu u onlajn formatu prisustvovati predsednik Rusije Vladimir Putin i on.

Istakavši da je ponosan na taj posao, Vučić je rekao da će Srbija ponuditi ruske vakcine svim zemjama regiona, Evrope i sveta.

"Zahvaljujući predsedniku Putinu uspeli smo daa napravimo ovaj posao, nastavljano sločno i sa kineskim prijateljima, a kao krajnja faza očekuje nas izgradnja naše fabrike, potpuno nove koja će biti nedaleko od beogradskog aerodroma", rekao je Vučić.

Dodao je da je to od izuzetnog značaja za naš farmaceutski i zdraavstveni sistem, koji će biti dodtno ojačan.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srpska reakcija na Kosovu bi bila izuzetno snažna" VIDEO

Izvor: B92, 04.Jun.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti...Na konferenciji za novinare u predsedništvu Srbije, Vučić je rekao da je na jučerašnjem sastanku sa visokim zvaničnikom američkog Stejt departmenta Metjuom Palmerom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom...

Nastavak na B92...

"PODNEĆU SKUPŠTINI IZVEŠTAJ O KOSOVU I METOHIJI" Predsednik Vučić će se javno obratiti poslanicima o najvažnijem pitanju

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2021

Izveštaj će biti podnet pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu..Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavi je danas da je spreman da u Skupštini Srbije, pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu, podnese izveštaj o KiM...Vučić je rekao u Prededništvu Srbije da je odgovorio na poziv predsednika...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

NADA: Prihvatićemo poziv predsednika za dijalog o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2021

Koalicija Nacionalno-demokratska alternativa (NADA) koju čine POKS, DSS i 19 udruženja građana saopštila je da će prihvatiti dijalog svih političkih stranaka u Srbiji o Kosovu, ako do njega dođe na poziv predsednika Srbije...Jedan od lidera koalicije NADA, predsednik DSS, Miloš Jovanović, rekao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.