Postoje dve teme koje interesuju EU, a vizna liberalizacija za Kosovo nije jedna od njih

Izvor: B92, 09.Dec.2019, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postoje dve teme koje interesuju EU, a vizna liberalizacija za Kosovo nije jedna od njih

Priština -- Postoje dve teme na koje je pažnja EU najviše usmerena kada je reč o Zapadnom Balkanu, a ni jedna nije vizna liberalizacija za građane Kosova.

Prva je pokušaj postizanja kompromisa u vezi sa otvaranjem pregovora o pristupanju Albanije i Severne Makedonije, a druga je očekivani nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, piše Koha Ditore, a prenosi Kosovo online.

Te teme su preokupacija Brisela, dok je pitanje vizne liberalizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Kosovo gotovo nestalo, navodi se u tekstu.

Posle neotvaranja pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom proširenje Evropske unije je ponovo na dnevnom redu.

Pred samit u Zagrebu vršen je pritisak da se dođe do kompromisa za Severnu Makedoniju i Albaniju, ili barem za Severnu Makedoniju, ali vizna liberalizacija za Kosovo nije na dnevnom redu, kažu diplomatski izvori u EU.

Povremeno se ovo pitanje spominje u nižim radnim grupama, neke države članice, pre svega Francuska i Holandija, takođe šalju poruke državama da ne odustaju od ukidanja viza za građane Kosova, ali za stavljanje te tačke na dnevni red kažu da "još nije pravi trenutak", navodi Koha.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Vize

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.