Poslanik srpskog porekla mogao bi da uđe u bečku skupštinu

Izvor: Blic, 11.Okt.2015, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanik srpskog porekla mogao bi da uđe u bečku skupštinu

Stanovnici Beča, njih 1.327.311 sa pravom glasa, danas biraju gradske, pokrajinske i opštinske vlasti, a sa posebnom pažnjom na ishod glasanja čekaju vlade u drugim zemljama EU, jer se izbori održavaju usred izbegličke krize.

Za Srbe su izbori značajni, jer će po prvi put u istoriji u bečku skupštinu ući i poslanik srpskog porekla.

Jutros u sedam sati otvoreno je ukupno 1.499 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << glasačka mesta, a zatvaraju se u 17 sati.

Bečlije treba da odluče da li će biti nastavljena višedecenijska vladavima Socijaldemokatske partije (SPO).

Protekli pokrajinski izbori doneli su rekordan rast Slobodarske partije Austrije (FPO), koja je kritikovala aktuelnu politiku prema izbeglicama austrijske vlade.

Na prošlim izborima, pre pet godina, SPO i gradonačelnik Mihael Hojpl osvojili su 44,3 odsto glasova.

Već tada je SPO pretrpela veliki izborni gubitak pa je morala, posle više mandata sa apsolutnom većinom, da u vladu uvede koalicionog partnera - Zelene.

Ukoliko SPO i na ovim izborima, kao što se prognozira, ponovo doživi veliki izborni gubitak, crveno-zelena vlada više ne bi imala većinu.

FPO, na drugoj strani, koja je na prošlim izborima dobila 25,8 odsto glasova, ima mogućnost da ostvari rekordni rezultat, što su pokazali izbori u pokrajini Gornja Austrija pre dve nedelje, kada je ta stranka osvojila više od 30 odsto glasova.

Prema aktuelnim istraživanjima, SPO i FPO imaju od svega jedan do četiri odsto glasova.

Zbog velikog broja galsačkih listića za glasanje putem pošte, koje su građani naručili uoči izbora, a oni čine 15 odsto biračkog tela, rezultati, koji će biti objavljeni posle 20 sati, neće biti konačni.

Očekuje se da na razultate značajno utiču upravo ti glasovi poslati poštom, kao i da će konačne rezultate zapravo odlučiti veliki broj neodlučnih.

Glasanje u Beču za mnoge evropske vlade predstavlja test u vezi aktuelne izbegličke krize i politike koja se vodi s tim u vezi.

Zbog te činjenice rekordan broj stranih medija prati izbore, a sa posebnim interesovanjem za rezultat koji će ostvariti FPO i njen lider Hajnc-Kristijan Štrahe.

Izbeglička kriza, kao i uspesi na izborima u drugim pokrajinama, donele su FPO veliki broj simpatizera, te se prognozira da bi ova stranka mogla osvojiti čak 35 odsto glasova.

Inače na listi kandidata FPO, na mestu koje garantuje ulazak u pokrajinsku i gradsku skupštinu, je i jedan kandidat srpskog porekla - Nemanja Damnjanović, rodom iz Kragujevca.

Damnjanović, u izjavi Tanjugu, rekao je da su današnji izbori važni, posebno za Bečlije srpskog porekla.

„Nadam se da ćemo posle izbora, po prvi put u istoriji, imati naše predstavnike u skupštini Beča, koji će zastupati ne samo interese Austrijanaca, već i Srba“, istakao je on.

Damnjanović je izrazio nadu da će veliki broj Bečlija iskoristiti pravo glasa, dodajući da su ovo važni izbori za budućnost Beča, ali zasigurno će uticati i na budućnost Austrije, te možda se posle izbora dese neke promene i u Evropi.

Lider FPO već duže vreme uspeva da u redove svoje stranke, stavovima o Kosovu i u odnosu na politiku Zapada prema Srbima, pridobije veći broj članova srpskog porekla.

Podršku na izborima Štrahe i FPO dobili su i od predsednika RS Milorada Dodika, koji je javno, na predizbornim skupovima u Beču, pozvao Srbe da glasaju za tu stranku.

Među Bečlijama, čini se, da vlada veliko interesovanje za ovim izborima, jer dolaze u velikom broju na izborna mesta.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bečlije biraju vlast, šansa za Srbe da uđu u skupštinu

Izvor: RTS, 11.Okt.2015

Stanovnici Beča biraju gradske, pokrajinske i opštinske vlasti. S posebnom pažnjom na ishod glasanja čekaju vlade u drugim zemljama EU, jer se izbori održavaju usred izbegličke krize. Srbi će po prvi put u istoriji ući u bečku skupštinu. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.