Kurti sutra u Briselu, dijalog Vučića i Kurtija neizvestan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2021, 15:09

Kurti sutra u Briselu, dijalog Vučića i Kurtija neizvestan

Premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti koji će sutra u Brisel prisustvovati sastanku Saveta za stabilizaciju u pridruživanje EU i tzv Kosova, sastaće i sa šefom diplomatije EU, Žosepom Boreljom.

Taj susret biće prilika da EU posrednici sa prištinskom stranom još jednom razmotre mogućnosti održavanja dijaloga Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Prištne na visokom političkom nivou do kraja godine.

Aljbin Kurti je pred dolazak u Brisel poručio da bi sastanak sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem mogao da se održi upravo u drugoj nedelji decembra, uz ocenu da su EU posrednici ti koji treba da "procene da li će poslati pozivnice".

Prethodno, predsednik Srbije, Aleksandar Vućić, naglasio je da Beograd "traži i želi razgovore sa Prištinom na svim nivoima i o svim temama".

Na pitanje Tanjuga da li se "pozivnice spremaju" iz krugova bliskih Žosepu Borelju i Miroslavu Lajčku odgovaraju da je "još rano za bilo kakvu najavu" i da ima još "pune dve nedelje" do početka prazničnih odmora u EU.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj u više navrata je pozivao predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i Aljbina Kurtija da se do kraja godine sastanu u Briselu.

Nakon poseta Beogradu i Prištini, specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, nije zvanično iznosio detalje oko mogućosti organizovanja konstruktivnog sastanka lidera dve strane.

Od ranije je poznat stav Lajčka da bi sastanak Beograda i Prištine na visokom političkom nivou trebalo zakazivati ako postoji mogućost napretka i iskoraka, što se nije dogodilo u poslednje dve runde razgovora Vučića i Kurtija u Briselu.

Nakon sastanaka Vucćića i Kurtija sredniom juna i jula zaključak je bio da su obe strane ostale na svojim dijametralo različitim pozicijama, a jedni dogovor bio je da se sa dijalogom mora nastaviti.

U međuvremenu, po oceni EU, napretka u dijalogu nije bilo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Glasnogovornik EU: Ne postoji spremnost Prištine i Beograda za dijalog

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Dec.2021

Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u proces. Peter Stano, portparol EU...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Iz Brisela nema potvrde o sastanku Vučića i Kurtija sledeće nedelje

Izvor: RTS, 06.Dec.2021

Zvaničnici Evropske unije nisu potvrdili očekivanja Aljbina Kurtija da se u drugoj sedmici decembra u Briselu sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. . Zamoljeni da prokomentarišu Kurtijeve izjave, predstavnici EU u Briselu rekli su prištinskim medijima...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.