Položaj potrošača u Srbiji ni blizu standardima EU

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 29.Jan.2020, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položaj potrošača u Srbiji ni blizu standardima EU

On je na skupu koji je organizovala Delagacija EU u Srbiji u saradnji sa Centrom za evropske politike (CEP) ocenio da se „prava potrošača u Srbiji ne poštuju dovoljno, iako je to međunarodno pravna obaveza naše zemlje, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju„.

Ono na čemu mora da se radi jeste primena propisa, ali i ispravljanje sektorskih propisa. Vreme je da iskoristimo proces pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << sa EU i moguće otvaranje poglavlja 28, da napravimo pomak i na suštinskom planu„, naveo je Lazarević.

Prema njegovim rečima „potrošači u Srbiji se najviše suočavaju sa najhorizontalnijim smislom zaštite potrošača, uslugama, proizvodima, garancijama, i da su najveći problemi tamo gde je država pružalac usluga, poput komunalija, parking servis, Infostana„.

Programski menadžer CEP-a Dušan Protić kazao je da je „zakonodavstvo u Srbiji u najvećoj meri usklađeno sa odgovarajućim pravilima koji se odnose na zaštitu potrošača na području EU„.

Problemi koji se javljaju kod nas su sistemski i vezani su za sve oblasti koje podrazumevaju primenu prava, ali ima i specifičnih problema. Zaštita potrošača je i pravna i ekonomska oblast, pa je u velikoj meri uslovljena i tržišnim kretanjima„, objasnio je Protić.

On je rekao da „tamo gde vlada snažna tržišna ekonomija trgovci vode računa o pravima potrošača, jer su pod velikim konkuretskim pritiskom„.

Primedbe potrošača najčešće se javljaju tamo gde su odgovori na reklamacije tehnički, gde se automatski odgovara po nekim obrascima koji su usmereni na odbijanje zahteva. Ovde je važna podrška koju pružaju potrošačke organizacije koje funkcionišu u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu„, naveo je Protić.

Izvor: Beta

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.