Pejanović-Djurišić: Crna Gora u EU sledeća posle Hrvatske

Izvor: S media, 21.Maj.2010, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pejanović-Djurišić: Crna Gora u EU sledeća posle Hrvatske

Crna Gora će u Evropsku uniju ući sledeća posle Hrvatske zato što je u reformama znatno odmakla u odnosu na ostale zemlje na Zapadnom Balkanu, ocenila je crnogorska ambasadorka u Parizu Milica Pejanović-Djurišić.

"Istina je da je Crna Gora posebno napredovala u odnosu na ostale zemlje u regionu, jer je to pokrenula i pre nezavisnosti (2006)", istakla je Pejanović-Djurišić, u intervjuu briselskom internet-biltenu "Juraktiv".

Kako je to objasnila, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << "u to vreme je Crna Gora bila uklještena u uniji sa Srbijom" i stepen približavanja EU je zavisio od srpskih problema proisteklih iz ratova. Ti problemi, kako je rekla, nisu postojali u Crnoj Gori.

Na opasku "Juraktiva" da Makedonija, za razliku od Crne Gore, već ima status kandidata za članstvo u EU, ambasadorka vlade u Podgorici se saglasila s ocenom da neće biti lako da Crna Gora pretekne Makedoniju.

Ona je medjutim primetila da, "imajući u vidu brzinu kojom je Makedonija dosad prevaljivala etape, čini se da se mi možemo brže prilagoditi".

Milica Pejanović-Djurišić je istakla da je Crna Gora pokrenula reforme na svim poljima, "što je Evropska komisija priznala u godišnjem izveštaju, iako je zatražila veće napore u pravosudju".

Na pitanje "Juraktiva" šta čini da suzbije pojave na koje je takodje ukazala Evropska komisija, a to su " i dalje krupni problemi organizovanog kriminala i korupcije", ambasadorka Crne Gore u Parizu je uzvratila da "to pogadja ceo region".

"Crna Gora nije u lošijoj situaciji od ostalih", rekla je ona, naglasivši da vlasti u Podgorici na tom polju saradjuju s medjunarodnim telima, poput "Ef-Bi-Aj-a (FBI) i Interpola".

"Vlada priprema zakon koji će omogućiti zaštitu gradjana - oni će moći da upozore vlasti na to da su svedoci korupcije", podvukla je Milica Pejanović-Djurišić.

Ambasadorka je dodala da vlada u Podgorici od predstojećeg susreta EU-Zapadni Balkan u Sarajevu očekuje da "balkanske zemlje ponovo dobiju uveravanja" u pogledu evropske budućnosti, kao i da će u članstvo EU ući pojedinačno svaka zemlja po svojim zaslugama.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Pejanović-Đurišić: Crna Gora u EU sledeća posle Hrvatske

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Maj.2010

Crna Gora će u Evropsku uniju (EU) ući sledeća posle Hrvatske zato što je u reformama znatno odmakla u odnosu na ostale zemlje na Zapadnom Balkanu, ocenila je crnogorska ambasadorka u Parizu Milica Pejanović-Đurišić u intervjuu briselskom internet-biltenu "Juraktiv" (Euractiv). Ona je istakla...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.