Pahor: Mini šengen za veću perspektivu mladih u regionu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2019, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pahor: "Mini šengen" za veću perspektivu mladih u regionu

Ideja "mini šengena" nije alternativa, već komplementarno širenje EU. On će proizvesti bolju privrednu, naučnu, političku saradnju i međuljudske odnose, i u tom smislu mladi bi imali mnogo veću perspektivu nego što je imaju sada", izjavio je za RTV Borut Pahor, predsednik Slovenije koji je u Novom Sadu učestvovao na Regionalnom forumu mladih lidera.

"I rešenje Kosova vidim u tom kontekstu, i mi ćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podržati svako rešenje koje će ići mirnim putem i biti trajno. Zato mislim da je ideja "mini šengena" sjajna, iako će biti potrebno dosta strpljenja da se nađu odgovarajuća rešenja", dodao je on.

On smatra da države u regionu treba da sarađuju na osnovu onoga što im ja zajedničko, a to što je različito da ostave sa strane da ne bude predmet konflikata.

"To je ideja i EU i moje filozofije vođenja politike sa Srbijom. O Srbiji imamo različita stanovišta, recimo po pitanju Kosova. Što se tiče ostalog, imamo toliko zajedničkog, i ovde gradimo sjajne odnose. Ima par pitanja gde se sa Vučićem ne slažem, jedno od njih je Kosovo. Ima hiljadu drugih stvari gde možemo biti sjajni partneri, i mi tražimo ono što nas ujedinjuje", kazao je on.

Čitav intervju sa Pahorom možete pogledati ovde.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.