Pacoli: Tokom predsedavanja Kosova SEECP-om prioritet politika dobrosusedstva

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jul.2019, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacoli: Tokom predsedavanja Kosova SEECP-om prioritet politika dobrosusedstva

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli rekao je danas u Prištini da će tokom predsedavanja Kosova Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) politika dobrosusedstva EU biti predstavljena na najbolji mogući način. Istovremeno je rekao da neće dozvoliti posete Kosovu svima onima koji promovišu govor mržnje.

Na konferenciji za medije povodom preuzimanja predsedavanja SEECP-om Pacoli je predstavio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prioritete Kosova rekavši da je glavni cilj i dalje integracija u Evropsku uniju.

On je rekao da je svestan predstojećih izazova, zbog odnosa sa nekim državama članicama, ali je naglasio da će biti posvećen pozitivnom tretmanu toga.

"Poslednji sastanak SEECP-a, koji je organizovala Bosna i Hercegovina, tokom svog predsedavanja, nije poštovao položaj Kosova u okviru SEECP-a i Kosovo nije tretirano kao sve ostale države članice. To bi se izbeglo uz dobru političku volju i koordinaciju između država. Međutim, Kosovo je posvećeno tome da bude kredibilan i konstruktivan partner u regionu i u punoj harmoniji sa glavnom misijom SEECP", kazao je Pacoli.

Odgovarajući na pitanje da li će Kosovo zabraniti ulaz nekom predstavniku zemalja članica SEECP-a, Pacoli je rekao da nikada neće zatvoriti svoje granice.

"Na Kosovu, svaki prijatelj i svako ko želi da poseti Kosovo će biti dobrodošao da radi sa Kosovom. Ali, Kosovo će biti zatvoreno za svakoga ko je u iskušenju da zbaci međuetnički sklad koji smo stvorili i koji za nas predstavlja sveti simbol koji je zaštićen svim zakonima i Ustavom Kosova", rekao je Pacoli.

Navodeći tri tematska prioriteta Kosova tokom predsedavanja SEECP-om, Pacoli je rekao da će se fokusirati na veću saradnju među ljudima, povećanje mobilnosti mladih u regionu i EU, kao i na promovisanje kulture i turizma.

Prema njegovim rečima, ovi prioriteti će približiti Kosovo i region Evropi i svetu.

"Fokusirajte se na povezanost. Bolja upotreba onoga što imamo, bolji načini i bolje veze između ekonomija, infrastrukture i između ljudi. Zaustavljanje odliva mozgova i povećanje mobilnosti mladih sa regionom i EU, je ključni prioritet tokom našeg predsedavanja SEECP-om", rekao je Pacoli.

On je naveo da su već preduzeli mere za rešavanje tog pitanja na nacionalnom nivou.

"Ali verujem da bi uspeh bio veći ako bismo udružili snage i nastojali pronaći rešenje za ovaj problem", kazao je on i dodao da je integracija u EU i dalje glavni cilj Kosova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.